Futurisztikus járművekkel oldják meg a tömegközlekedést Dubajban

Dubaj csodavasutakkal oldaná meg a városi tömegközlekedést, Floc Duo Rail rendszer, vasút, vonat
Pictures MUST credit: Urban.Mass Two futuristic transportation systems are being considered for the superrich city of Dubai. One is double-track system that allows people to be transported in pod-like carriages on rails high above, below or on the city streets. The other is a rail bus system which travels on an elevated road system equipped with solar panels to generate the electricity needed to operate it. The UAE capital city’s Roads and Transport Authority has signed two memoranda of understanding to look into developing the new and innovative transportation systems. The pod system is officially called the Floc Duo Rail, a solar powered driverless pod system developed by UK company Urban.Mass. Picture supplied by JLPPA
Vágólapra másolva!
Dubaj a világ egyik legdinamikusabban fejlődő metropolisza, ahol rengeteg ember kényelmes és hatékony mozgatásáról kell gondoskodni. A város védjegyévé váltak az élenjáró fejlesztések, így nem csoda, ha új tömegközlekedési hálózatai is úttörők lesznek a maguk nemében.
Vágólapra másolva!

A brit Urban.MASS közlekedéstechnológiai cég és a Dubai Roads and Transport Authority (RTA) megállapodott, hogy bevezeti a Floc Duo Rail rendszert Dubajban. A cél hivatalos megfogalmazás szerint az, hogy az emírségben adaptálják és megvalósítsák a rendszer első működő kísérleti projektjét, ezzel Dubajt az innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású tömegközlekedés globális vezetőjévé téve, és végső soron világszerte előmozdítva a koncepció elfogadását.

A Floc Duo Rail magasított pályán közlekedő járműrendszer önvezető kapszulái Forrás: Northfoto/JLPPA/Bestimage/Railbus

A Floc Duo Rail egy vezető nélküli, elektromos meghajtású kapszulákból álló, magasított pályán közlekedő járműrendszer, amelynek jelentős környezetvédelmi előnyei vannak.

A szén-dioxid-kibocsátása ugyanis sokkal kisebb, mintegy fele a hasonló városi közlekedési megoldásokénak.

A Floc Duo Rail elektromos energiával működő rendszer kettős vágányokat használ, amelyek lehetővé teszik a vezető nélkül működő szállítóegységek gyors és hatékony mozgását a városi területeken belül.

Az amerikai Rail Bus vállalat sínbusza Forrás: Northfoto/JLPPA/Bestimage/Railbus

Emellett az RTA az amerikai Rail Bus vállalattal is aláírt egy szerződést új közlekedési rendszer kifejlesztéséről a város számára – írja a helyi What's On portál nyomán a Blikk.

Ez a hálózat lábakon álló pályát használna, amelyen a napenergiával működő kapszulák (sínbuszok) közlekednének.

A környezetbarát működés mellett a sínbusz költséghatékonyabb is, mint más a hasonló közlekedési rendszerek.