Hatalmas csődhullám sújtja az Egyesült Államokat

bankruptcy csőd
Businessman resting head on desk
Vágólapra másolva!
A tavalyi évben jelentős csődhullám bontakozott ki az Egyesült Államokban, és a prognózisok alapján az idei év is nehéz lehet az amerikai vállalkozások és háztartások számára.
Vágólapra másolva!

A magas banki kamatok, a szigorúbb hitelezési előírások és a pandémia idejéből származó háttérintézkedések folyamatos kifutása miatt 18 százalékkal emelkedett tavaly a bejelentett amerikai csődök száma, de a fizetésképtelenségi ügyek száma így is jóval a koronavírus-járvány kitörése előtti szint alatt maradt.

Az Epiq AACER adatszolgáltató szerint 2023-ban 445.186 intézmény és magánszemély jelentett fizetésképtelenséget az Egyesült Államokban a 2022-es 378.390 után.

A vállalati csődök száma az egy évvel korábbihoz képest 72 százalékkal, 6569-re emelkedett.

Az előrejelzések szerint a helyzet idén sem lesz jobb, tovább nő a fizetésképtelenség, de meg sem fogja közelíteni az utolsó koronavírus-járvány előtti teljes évben, 2019-ben regisztrált 757.816-ot.

A vállalati csődök száma az egy évvel korábbihoz képest több mint 70 százalékkal emelkedett tavaly az Egyesült Államokban Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Ami az amerikai háztartások adósságállományát illeti, az valóban rekordmagasságokba ugrott 2023 harmadik negyedévének végére, és a New York-i Federal Reserve adatai szerint elérte a 17.300 milliárd dollárt - emeli ki a Világgazdaság. A statisztikákból az is kiderül, hogy egyre többen maradnak el a hiteltörlesztéssel, de az arányuk még mindig nem éri el a pandémia előtti szintet.

A vállalkozások és a háztartások pénzügyi helyzete azonban jelentősen romlott az elmúlt két évben a jegybank, a Federal Reserve agresszív kamatemelései következtében, amire az infláció megfékezése miatt kényszerült. A jelzáloghitelek kamatlábai például a múlt év második felében az évszázad eleje óta a legmagasabbra emelkedtek.

További részleteket ide kattintva olvashat.