Felszámolják a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégét

Hongkong, 2021. szeptember 15. Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Az idei év újabb jelentős hatással bíró gazdasági eseményét jelentheti, hogy egy hongkongi bíróság elrendelte az Evergrande felszámolását. A világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, egyben az egyik legjelentősebb kínai vállalat kolosszális, 300 milliárd dolláros adóssághegyet halmozott. fel.
Vágólapra másolva!

Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége, az Evergrande felfüggesztette részvényeinek kereskedését a hongkongi tőzsdén hétfőn - áll a cég közleményében.

A cég árfolyama azután kezdett esni, hogy a hongkongi legfelsőbb bíróság döntése értelmében felszámolják a vállalatot annak hatalmasra duzzadt rendezetlen adóssága miatt. A hitelezők beadványa alapján hozott döntés indoklása szerint az Evergrandénak nem sikerült meggyőznie a bírót arról, hogy működőképes terve van óriási adóssága szerkezetátalakítására. A BCC és más források szerint az adósság mértéke meghaladja a 300 milliárd dollárt (kb. 105 ezer milliárd forint).

Az Evergrande-papírok kereskedését már többször felfüggesztették: 2022 márciusától 2023 augusztusáig tartó csaknem másfél éves hosszabb időszakra, majd tavaly szeptemberben és októberben is szüneteltették a kereskedést.

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Az Evergrande évekig tartó gyors növekedés és emellett jelentős hitelfelvétel után 2021-ben bejelentette, nem fizetett a hitelezőknek és az alvállalkozóknak. A csőd elkerülésére törekedve a cég elkezdte az eszközei értékesítését.

A vállalatcsoport nehézségeiről az Origo korábban többször beszámolt, ahogy arról is, hogy az előző három évben több kísérlet történt a vállalatcsoport talpra állítására.

Az Evergrande - megkésve - tavaly július közepén két pénzügyi jelentést tett közzé, 2021-re és 2022-re. Az utóbbi dokumentumok szerint az ingatlanfejlesztő teljes adósságkötelezettsége 2022 végére éves szinten 5,5 százalékkal 2437 billió jüanra (mintegy 340 milliárd dollárra, 1 jüan=49,62 forint) csökkent.

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú, a GDP közel negyedét adó ingatlan- és építőipar ágazatban a 2020-ban bevezetett szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort.

Egyes értékelések szerint az Evergrande hosszú időn át húzódó agonizálása az egész szektor problémáinak jele.

Az adósság refinanszírozásának nehézségei és a likviditásszűke miatt több ingatlanfejlesztő nem tudta befejezni megkezdett projektjeit. A pandémia keltette bizonytalanság és a kínai gazdaság lassulása miatt visszaesett a kereslet, a lakásárak csökkenése pedig súlyosbította az ingatlanfejlesztők gondját.