Ez a Coca-Cola örökös elhagyott palotájának titka

Fedezze fel Briarcliff, a Coca-Cola örökös elhagyatott georgiai kastélyának titkait, 2024
Asa G. Candler, Jr. Mansion, Druid Hills near Atlanta
Vágólapra másolva!
A Coca-Cola örökösének háza egykor pazar társasági partik, egzotikus háziállat-gyűjtemény és még egy gyilkosság színhelye is volt. A georgiai korabeli kúria most romos és elhagyatottan áll az Emory Egyetem Briarcliff Campusán, Georgiában.
Vágólapra másolva!

Az 1920-as években a különc Coca-Cola-örökös, Asa "Buddy" Griggs Candler Jr. számára épült, történelmi kincsesbányaként is számon tartott épületnek lenyűgöző története van. Ifjabb Candler, akinek apja 1893-ban alapította a Coca-Cola ikonikus márkát, állítólag "nagyon színes egyéniség" volt, mindenféle furcsa hobbival, a bűvészmutatványoktól kezdve az egzotikus állatok gyűjtéséig.

A Briarcliff Mansion, a Coca-Cola örökös kastélya Forrás: Wikimedia Commons/Keizers

Miután 1919-ben eladta a vállalatban szerzett részvényeit, az ifjabb Candler az ingatlanok felé fordult, és megépítette a királyi Briarcliff Mansiont, amely még saját állatkertnek is otthont adott.

1922-ben, az új kastély elkészültekor a tulajdonos egy sajtónak meghirdetett túrát is tartott, és "40 hektárnyi tündérországnak" nevezte új otthonát. Még mindig áll egy díszes üvegház az egykor elegánsan parkosított kertek között, ahol ifjabb Candler medencés partikat és vacsorákat rendezett.

image

Az évek során a férfi többször is korszerűsítette az ingatlant: golfpályát, mosodát és állatkertet építtetett, amely végül egy nyilvános uszoda lett, Coca-Cola standdal. A ma már elhagyatott és üres birtokot a nagyra becsült atlantai építésziroda, a Frazier és Bodin tervezte és építette, és egykoron Candler Jr. egzotikus háziállatainak bömbölésétől volt hangos. Ezek között voltak oroszlánok, madarak, egy bengáli tigris, egy fekete leopárd, négy elefánt - állítólag a Coca, Cola, Refreshing és Delicious nevűek - és egy pávián.

image

A Tudor-stílusú főterem, vagy ahogyan nevezték, a zeneterem magas, háromemeletes boltíves mennyezettel, fatáblás falakkal és hatalmas mészkő kandallóval rendelkezett.

image

Fénykorában a kastélyban több mint 40 szoba, két úszómedence és egy bálterem is volt. Az ifjabb Candler állítólag az évek során számos bővítést hajtott végre az otthonon, hozzáadott például egy 160 négyzetméteres zeneszobát.

image

Briarcliff egyik legpompásabb újítása a ház legfelső emeletén található, aranylemezzel díszített bálterem volt, ahol ifjabb Candler a varázseszközeinek exkluzív gyűjteményeit őrízte.

image

Ifjabb Candler bűvészkedési szenvedélye 1931 januárjában egy gyilkossági ügy középpontjába állította őt: José Cruz, aki Candler komornyikja és egyben varázslósegédje is volt, lelőtte barátnőjét, majd öngyilkos lett Briarcliff parkjában, állítólag a munkaadója egyik pisztolyát használva.

Később további bajok is érték a ház tulajdonosát: a férfi rosszul megválasztott befektetései, az extravagáns hobbijai (jachtozás és repülés), valamint a Westview temető átalakítására vonatkozó ambiciózus tervei miatt csődbe ment. Ifjabb Candler 1948-ban kénytelen volt eladni Briarcliffet a General Services Administrationnek.

Forrás: Loveproperty.com