Egy korszak véget ér, búcsúzik a Toshiba

Toshiba székház, Tokió, Japán
An aerial photo shows the Toshiba Corporation logo in Minato Ward, Tokyo on March 27, 2018. Toshiba is a Japanese manufacturer of electronic products for the consumer and professional markets. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Toshiba japán ipari konszern 74 év után elhagyta a tokiói tőzsdét, részvényeit kivezették a börzéről.
Vágólapra másolva!

A 147 éve alapított Toshibát az elmúlt mintegy tíz évben számos probléma és botrány sújtotta. 2015-ben az a bejelentés gyengítette meg a céget, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a Toshiba 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (akkori árfolyamon számítva 1,2 milliárd dollár) eltúlozta nyereségét. 2017-ben újabb csapás érte a céget, miután kitudódott, hogy Westinghouse Electric amerikai részlege 9 milliárd dollár veszteséget felhalmozott fel.

A vállalat tokiói székházáról készült légifelvétel Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Kazuki Wakasugi

Ezután a Toshiba vezetőséget váltott, és nagyszabású szerkezetátalakítást indított, több jól ismert részlegtől megváltak. A megtett intézkedések révén a cég ismét nyereségessé vált. A tavaly március végével záródott pénzügyi évben a Toshiba 1,6 milliárd dollár nyereséggel zárt, ami 70,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Ahogy az Origo megírta, az előző években lezajlott szerkezetátalakítás részeként a Toshiba 2018-ban leállt a személyi számítógépek gyártásával, az üzletágat a szintén japán Sharp nevű vállalatnak adta. 2020-ban pedig a laptopok piacáról vonult ki, ezzel a személyi számítógépek piacán megszűnt valamennyi érdekeltsége. Ezt az üzletágat is a Sharp vette meg.

A vállalat ettől függetlenül számos fejlesztést elkészített, például tavaly 26 terabájt kapacitású merevlemezt készítettek.

Bár a cég a 2022. márciusában záródó pénzügyi évre vonatkozóan jelentős nyereségnövekedésről jelentett idén év elején, a vállalat túlélése számára az akvizíció maradt az egyetlen megoldás. Végül

a Japan Industrial Partners (JIP), Japán legnagyobb magántőkealapja által vezetett befektetői konzorcium 2000 milliárd jenért (14 milliárd dollár, 100 jen=244,82 forint) megvásárolta a Toshibát márciusban,

ami az egyik legnagyobb vállalategyesülési és felvásárlási ügylet a világon az idén.