17 millió dollárt ért négy gyémánt, amiket a szél és a víz hordott össze

A 235 karátos gyémánt, amit a Lulo bányából emeltek ki
A 235 karátos gyémánt, amit a Lulo bányából emeltek ki
Vágólapra másolva!
17 millió dollárt, azaz mintegy 6,1 milliárd forintot adtak négy gyémántért egy meghívásos tenderen, melyet az angolai állami gyémántipari vállalat szervezett, jelentette be az ausztrál Lucapa gyémántipari vállalat. A köveket az angolai Lulo hordalékbányában találták, írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Az angolai Lulo hordakékbánya 2015-ben kezdte meg kereskedelmi termelését. A hordalékbányák olyan bányaipari létesítmények, ahol a víz és a szél által hordott talajrétegekben keresnek értékes nyersanyagokat, aranyat, vagy épp drágaköveket. Ezért hordalékbányákat olykor folyók ártéri területein nyitnak. A kitermelés célja ezeken a helyeken az, hogy ne kelljen az alsóbb talajrétegeket megbolygatni a keresett nyersanyagokért.

Úgy tűnik, a Lucapának most különösen szerencséje volt: négy gyémántot tartalmazó kollekcióért kapott a cég rekordösszeget, 17 millió dollárt. A négy eladott gyémánt 41, 123, 208 illetve 235 karátos.

A 235 karátos gyémánt, amit a Lulo bányából emeltek ki Forrás: Lucapa Diamonds

A cég vezetője közleményében elégedettségét fejezte ki a sikeresen lebonyolított értékesítés kapcsán. Egyúttal jelezte, hogy az érdekeltségükbe tartalmazó Lulo és egy másik afrikai bányaterület

globálisan is azok közé a bányák közé tartozik, amelyek karátjaiért a legtöbb pénzt hajlandók fizetni a piaci szereplők.

Mivel a világ egyik legnagyobb gyémántfelvásárlója, India bejelentette, hogy újraindítja nyersgyémánt importját, ezért a cégnél abban bíznak, hogy 2024-ben stabil piaci árakon sikerül értékesíteniük az afrikai bányákból kiemelt gyémántjaikat.

Az ausztrál vállalat a gyémántipar egyik fontos szereplője, és a 100 karátosnál nagyobb gyémántok egyik legfontosabb beszállítója. Ahogy az Origo megírta, az angolai Lulo bánya pedig különösen fontos a cégnek. Például 2021-ben egy 113 karátos követ emeltek ki onnan, ami a lelőhely történetének tizenhetedik, 100 karátnál nagyobb köve volt. 2022 nyarán pedig egy 170 karátos rózsaszín gyémántot találtak ott, olyan leletet, amire 300 éve volt utoljára példa.