Egy bank máris a januári kamatplafon alatti lakáshiteleket kínál

Gránit Bank
Gránit Bank
Vágólapra másolva!
Nem kell megvárni az ügyfeleknek 2024-et, megvan az első bank, a Gránit Bank, amelyik már most a januári 7,3 százalékos kamatplafon alá vitte a lakáshitelét. Mások is követhetik a példáját - írja a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

Három napot kell csak várni az ügyfeleknek, hogy a kedden bejelentett, elvileg majd csak 2024 januárjától élő kamatplafon alatt kínált lakáshitellel találkozzanak a banki ajánlatok között.

A Gránit Bank lépett először az önkéntes kamatplafon második körében: december 15-től 6,80 százalékos ügyleti kamattal és 7,13 százalékos THM-mel kínálja lakáshitelét.

A Gránitnak ehhez nem kellett nagyot lépnie, hiszen eddig is 7,49 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) adta a lakossági jelzálogkölcsöneit. A példája azonban ragadós lehet az év hátralévő napjaiban, és több bank is előre hozhatja a kamatcsökkentéseit.

Október 9. óta 8,5 százalék a lakossági lakáshitelek kamatplafonja, azóta ez alatti THM-mel kínálják a bankok ezeket a kölcsöneiket, extra kedvezmény nélkül jövedelemtől függően 7,5-8,5 százalék között szóródnak az ajánlataik. Ehhez képest kell majd a bankoknak eltérő mértékű kamatcsökkentést végrehajtaniuk legkésőbb január elsejéig, hogy betartsák a vállalt új, 7,3 százalékos kamatplafont.

A Gránit Bank lépett először az önkéntes kamatplafon második körében Forrás: Gránit Bank

A Bank360.hu szakértői szerint az tűnik valószínűnek, hogy az eddiginél is jobban összesűrűsödnek a banki ajánlatok, és még az első kamatplafon óta jellemzővé vált szűk egy százaléknál is kisebb lesz a különbség a legolcsóbb és a legdrágább törlesztőrészletű lakáshitelek THM-je között. Addig azonban még folytatódhat a helyezkedés a pénzintézetek között, és szilveszterig akár újabbak jelenthetik be a már a 7,3 százalékos kamatplafon alá vitt ajánlataikat.

Mit kell tudni az önkéntes kamatplafonról?

Az önkéntes kamatplafont a bankok október 9-étől vezették be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére, azóta 8,50 százalék a lakossági lakáshitelek THM-einek felső határa. Október 9. előtt a bankok akár 10 százalék körüli vagy azt meghaladó THM-mel is kínáltak lakáshiteleket, de voltak már 8,5 százalék körüliek is. Az újabb csökkentést néhány napja, december 12-én jelentették be, a 7,3 százalékos plafon 2024. január 1-jétől kell alkalmazniuk a lakáshiteleknél.

Az új vállalati forgóeszközhitelek esetében 9,9 százalékra csökken a kamatplafon a jelenlegi 11,5 százalékról. A minisztérium és a bankok képviselői arról állapodtak meg, hogy a kamatplafon, illetve a kis- és középvállalkozások vállalati hiteleire vonatkozó kamatstop 2024. április 1-jén megszűnik.

A témához kapcsolódó további érdekes cikkeket talál ide, ide és ide kattintva.