Taylor Swiftnek hivatalosan is olyan a hatása, mint a súlyos katasztrófáknak

SWIFT, Taylor Buenos Aires, 2023. november 10.
Taylor Swift amerikai énekes-dalszerző koncertet ad a Buenos Aires-i Monumental Stadionban 2023. november 9-én.
MTI/AP//Natacha Pisarenko
Taylor Swift amerikai énekes-dalszerző koncertet ad a Buenos Aires-i Monumental Stadionban 2023. november 9-én, egy nappal a később vasárnapra halasztott pénteki koncert előtt MTI/AP//Natacha Pisarenko
Vágólapra másolva!
Meglepő, ugyanakkor ügyfélbarát módon reagáltak a Dél-Amerikában működő légitársaságok arra, hogy Taylor Swift múlt hét pénteki, Argentínába, Buenos Airesbe meghirdetett koncertjét a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt vasárnapra halasztották. A cégek ugyanis ingyenes átfoglalást biztosítanak későbbi járataikra azoknak, akik amúgy a koncertet követően elrepültek volna a városból. Ilyen, tömegek számára kedvező rugalmasságra általában csak katasztrófák esetében kerül sor.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerinti a viharos, esős időjárás miatt elhalasztották Taylor Swift péntekre tervezett teltházas koncertjét Buenos Aires 85 ezer férőhelyes stadionjában. Ezt maga az énekesnő közölte közösségi felületén, alig néhány órával a tervezett kezdés előtt, hozzátéve, hogy számára rajongói biztonsága a legfontosabb, és nem kívánja megkockáztatni, hogy a koncert közönségének a rossz időjárás következtében bármilyen baja legyen. A koncertet vasárnapra halasztották. Az előadás része Taylor Swift világkörüli, The Eras Tour címet viselő koncertsorozatának, melyet soha nem tapasztalt mértékű rajongói érdeklődés övez, és bár még zajlik, ahogy az Origo megírta, mostanra a világ eddigi legjövedelmezőbb könnyűzenei turnéja lett.

Taylor Swift amerikai énekes-dalszerző koncertet ad a Buenos Aires-i Monumental Stadionban 2023. november 9-én, egy nappal a később vasárnapra halasztott pénteki koncert előtt Forrás: MTI/AP//Natacha Pisarenko

A bejelentésre nem sokkal később meglepő, és alighanem az érintetettek számára igen kedvező módon reagált több, Dél-Amerikában működő légitársaság.

A legnagyobb dél-amerikai légi közlekedési vállalat, a chilei székhelyű Latam "Attention Swifties" szöveggel szólította meg az X-felületén az utasait. A cég bejelentette, hogy azok, akik egyébként november 11-én vagy 12-én repültek volna el Argentínából, a szokásos átfoglalási díj és viteldíj-különbözet megfizetése nélkül tehetik át jegyüket egy másik jártara, egészen november 17-ig.

Hasonló lépést jelentett be egy másik légitársaság is, a JetSmart. A vállalat közlése szerint több ezer rajongó utazott gépeiken Buenos Aires-be azért, hogy lássák az énekesnő és stábjának 44 számot tartalmazó élő fellépését. Nekik kívánnak segíteni azzal, hogy akik a koncerrt utáni hétvégén eredeti terveik szerint elutaztak volna, azok plusz költségek nélkül átfoglalhatnak más, november 17-ig induló járatukra.

A légitársaságok gesztusa azért érdemel figyelmet, mert ingyenes átfoglalási lehetőséget - legalábbis tömegek számára - jellemzően csak veszélyes helyzetekben kínálnak.

Súlyos természeti katasztrófák, áradások, hurrikánok és tornádók pusztításai jellemzően ilyen helyzetet jelent, de olyan okból történő, sokakat érintő kedvezményre, mint amit most ajánlottak a légicégek, nem nagyon van példa.

Taylor Swift turnéjához más szempontokból is számos érdekesség köthető. Egyrészt az előadó és stábja nagyjából két és fél órás élő programmal örvendeztetik meg rajongóikat, ami ha nem is egyedülálló, de mindenképpen komoly vállalásnak tekinthető. Másrészt - ezt az Origo több alkalommal bemutatta - Swift koncertkörútja gazdasági szempontból is igen komoly, mérhető hatást gyakorol szerte a világon. Például a szállásadók számára mindenütt éppúgy jelentős bevételnövekedéssel járnak azok a napok, amikor Swift fellép az adott településen, mint a kiskereskedelem szereplői számára.