A nem mindennapi magyar pénz csak egy óráig volt forgalomban - videó

kétszáz koronás bankjegy, videóval használható: Ötvenegyedik epizód – A „szörnyszülött” bankjegy
Vágólapra másolva!
Magyarországon sokféle pénz volt forgalomban a történelmünk során, többek között korona, pengő és forint is. A legérdekesebb magyar bankó története 1918 novemberéhez kapcsolódik, amikor kiadtak egy olyan fizetőeszközt, a koronát, amit alig egy órával a kibocsátása után már ki is vontak a forgalomból.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia idején a korona volt használatban nagyon sokáig, aztán később az osztrák-magyar koronát felváltotta az első világháború után a magyar korona, amely már egy új államalakulat pénzneme volt.

A Monarchia felbomlása után az első Magyarországon nyomtatásba került bankjegy az 1918-as úgynevezett Beck-féle 200 koronás volt.

Nevét onnan kapta, hogy a kiadásáért az Osztrák-Magyar Bank budapesti főintézetének kormánybiztosa, Beck Lajos volt a felelős.

A Numizmatika Info tanulmánya szerint a bankjegyet Falus Elek tervezte, gyakorlatilag egy kézzel készített rajzról van szó, amit nyomdai eljárással sokszorosítottak. A nyomtatást Budapesten az Athenaeum végezte el ofszet eljárással.

Külső megjelenése eltér mind a korábbi, mind a későbbi, Magyarországon forgalomba hozott bankókétól. Figurális ábrázolás nem szerepel rajta, babér- és pálmaág látható a bankjegyen.

A „szörnyszülött” bankjegy, az 1918 novemberében kibocsátott 200 koronás Forrás: youtube - Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

1918. november 6-án került forgalomba, de megjelenését látva "szörnyszülöttnek" minősítették, a gyenge minőségű nyomtatás és egyszerű megjelenés nagy ellenszenvet váltott ki.

A bécsi Osztrák-Magyar Bank azonnal tiltakozott ellene, ugyanis nem adtak engedélyt a kiadására.

Példátlan módon, egy órával a kibocsátás után, már be is vonták - írja a Promotions.hu.

A bankjegyből 450.000 darab készült el, amit kevés kivétellel megsemmisítettek. Az "A 0006 / 01031" és az "A 0006 / 01050" közötti számokkal ellátott bankjegyeket "MUSTER" lyukasztással látták el, és megtalálhatóak több nagyobb múzeumi gyűjteményben is.

Videó a "szörnyszülött" magyar bankjegy történetéről: