Szenzációs bejelentés: óriási földgázmezőt találtak a magyar határnál

földgáz, gázvezeték, gáz, gázcső illusztráció, 2021.11.22.
High pressure pipeline for gas transporting by The stainless steel
Vágólapra másolva!
Óriási földgázmezőt találtak a horvátok a magyar határ közelében. A felfedezés komoly hatással lehet szomszédunk energiabiztonságára, de horvát leányvállalatán keresztül a Mol is sokat profitálhat belőle.
Vágólapra másolva!

A vártnál sokkal jobb eredményt hoztak az INA próbafúrásai a kelet-közép horvátországi Grubisno Polje közelében nemrég feltárt gázmezőn.

A magyar határtól mintegy 40 kilométerre fekvő település határában a szakembereknek sikerült egy napi 140 ezer köbméter földgáz kitermelésére alkalmas kutat fúrniuk.

Ez rendkívül jó hír dél-nyugati szomszédainknak, hiszen a kút egymaga képes kielégíteni az ország földgázigényeinek 7 százalékát. Ez viszont még nem minden, a szlavóniai gázmező a mérnökök számításai szerint 150 millió köbméter gázt tartalmazhat, ezért hamarosan egy újabb, 800 méter mély lyukat fúrnak, ami a most felfedezettnél is nagyobb hozammal kecsegtet.

Óriási földgázmezőt találtak a magyar határnál Forrás: shutterstock.com

A két új kút összesen tehát akár a horvát gázszükségletek 15 százalékát is képes lehet kielégíteni. Az irigylésre méltó hozam ráadásul nagyon jó minőséggel társul, a 92 bár nyomással előtörő 70 Celsius fokos gáz ugyanis rendkívül száraz - tudósít a Világgazdaság.

A kitermelést a Mol részben horvát állami tulajdonban lévő horvátországi leányvállalata, az INA végzi majd, ezért a felfedezésből a magyar vállalat is sokat profitálhat.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.