Balhés nap várható ma a világ legnagyobb kávézóláncánál

Daily Life In Milan milano starbucks politcs EUROPE euro elections salvini meloni stazione centrale huawei huawei android huawei crisis advertising posters political posters European votes posters starbucks stazione centrale starbucks milano starbucks cof
A Starbucks alapítója mindenképp olyan nevet akart találni, amely ST-vel kezdődik, mert erősnek találta ezt a kombinációt. Végül egy régi bányászati térképen talált egy kifejezést, hogy Starbo, akkor beugrott neki a Mody Dick egyik szereplőjének neve, aki Starbuck.
Vágólapra másolva!
Várhatóan mintegy 200 amerikai egységében nem veszik fel november 16-án a munkát a Starbucks dolgozói. A sztrájkot épp azon a napon tartják, amikor a vállalat évente megrendezett nagyszabású promóciós eseményét.
Vágólapra másolva!

November 16-a fontos nap a Starbucks-nál. Ekkor tartják ugyanis - idén második alkalommal - a "Red Cup Day"-t, ami a vállalat nagyszabású promóciós eseménye. Ennek keretében ünnepi témájú kávéspoharakhoz lehet ingyenesen hozzájutni a kávézóikban. A Starbucks poharai és az ott kapható kávésbögrék sok kávérajongó körében önmagukban is népszerűek, sőt, sokan gyűjik azokat. Így érthető, ha ez a nap - a tavalyi tapasztalatai alapján - különösen nagy kihívásnak ígérkezik a kávézók dolgozóinak, hiszen a szokásosnál is nagyobb vendégforgalomra kell számítani - írja a BBC.

A vállalatnál működő szakszervezet épp erre a napra időzítette a tömörülésbe tartozó dolgozók sztrájkját. A 2021-től működő szakszervezetnek azért van vitája a vállalat vezetésével, mert szerinte a menedzsment nem ad megfelelő bérezést a munkavállalóknak, akik nélkül a cég sikere elképzelhetetlen lenne, és véleményük szerint lenne mit javítani a munkakörülményeken is.

Ugyanakkor a Starbucks dolgozók sztrájkja egyáltalán nem lesz általános Amerikában sem.

A vállalatnak mintegy 10 ezer egysége működik szerte az Egyesült Államokban, ebből az arányokat nézve igen keveset, mindössze 350 üzletet érint a szakszervezet működése.

A munkabeszüntetés ennél is kevesebb, nagyjából 200 kávézóban valósul meg, és ezekben sem egységesen. Lesz olyan üzlet, amely egész nap zárva tart, de van, ahol csak néhány órára függesztik fel a dolgozók a munkavégzést. A leállás azonban nagyobb léptékű lesz, mint 2022-ben, amikor ugyanerre a napra időzítették az akciót az elégedetlen munkavállalók.

Összesen várhatóan néhány száz, legfeljebb néhány ezer dolgozó vesz részt a munkabeszüntetésben.

A kávézólánc egyik egységének bejárata Forrás: NurPhoto/Mairo Cinquetti/NurPhoto/Mairo Cinquetti

A Starbucks jelzése szerint nem számítanak arra, hogy a sztrájk jelentősen visszaveti a promóció miatt kiemelkedőre várt napi forgalmukat. Egyúttal jelezték:

több száz millió dollárt fordítottak arra, hogy dolgozóiknak magasabb bért fizessenek, képezzék őket, és jobb felszereléseket biztosítsanak munkájukhoz.

A menedzsmentnél továbbá úgy látjuk: valójában a szakszervezet miatt késnek azok az egyeztetések, melyeken közösen találhatnának megoldást a tömörülés által felvetett kérdésekre. Közleményük szerint továbbra is nyitottak a tárgyalásokra a munkavállalók képviselőivel.