Elindult a versenyfutás a világ legnagyobb tengeri kincséért - milliárdokról van szó

A San José pusztulása
Vágólapra másolva!
Futótűzként terjed a szenzációs hír, miszerint rábukkantak a húszmilliárd dolláros kincset rejtő San José nevű spanyol gályára. A kedélyeket azonban tovább borzolja, hogy még nem tudni, végül kinek ítélik az aranyhajó mesés kincseit. 
Vágólapra másolva!

A San José nevű spanyol gálya 1708-ban süllyedt 610 méter mélységbe, miután a spanyol örökösödési háborúban a britekkel vívott csata során felrobbantak a lőporraktárai. A 62 ágyús, háromárbocos hajó fedélzetén tartózkodó 600 fős legénységből mindössze 11-en maradtak életben.

A mélybe veszett az emberekkel együtt 200 tonna arany, ezüst és smaragd is.

Az elsüllyedt kincs pontos helyét évszázadokig rejtély övezte, ami miatt a San José-t a "hajóroncsok szent gráljának" nevezték. A rakomány része volt az aranyrudak mellett még több edény, kerámia és ágyú is.

A San José pusztulása Forrás: Wikimedia Commons

A hajót a haditengerészet búvárai Kolumbia partjainál találták meg, ezért a szenzációs hírt először a kolumbiai kormány jelentette be, és fényképekkel is dokumentálták a felfedezést, bizonyítva, hogy a rakomány szinte tökéletes állapotban kerülhet a felszínre.

A Daily Mail értesülései szerint Gustavo Petro kolumbiai elnök megígérte, hogy még a 2026-ban lejáró hivatali ideje előtt kiemelik a roncsot és a kincseket is.

Az aranyhajó ügye azonban ezzel még korántsem oldódik meg, hiszen több állam is vitatja, hogy Kolumbiát illetné meg ez a hatalmas mennyiségű és értékű kincs. Spanyolország, Bolívia és egy amerikai vállalat is azt állítja, hogy elsőként talált rá a San José-ra.

A Glocca Morra nevű amerikai kutatócég is azt bizonygatja, hogy ők már 1981-ben rábukkantak a kincseshajóra, és csak azzal a feltétellel adták át a koordinátákat a kolumbiaiaknak, ha a vagyon fele az övék lehet. A cég még pert is indított a mesés összegért az USA és Kolumbia közötti kereskedelemösztönzési megállapodás alapján, de 2015-ben Juan Manuel Santos akkori kolumbiai elnök azt mondta, hogy a hajó valójában máshol pihent a tenger fenekén.

A spanyolok azért tarthatnak igényt a hajóra, mert a San José az ő tulajdonukban volt, a bolíviai őslakos Qhara Qhara népcsoport pedig azért, mert elődeik bányászták ki rabszolgaként a hajóra került aranyat.

A San José kincseshajóról az Origo korábban már közölt egy részletesebb beszámolót, amelyben a hajó elsüllyedésének története is olvasható.

Forrás:Daily Star