Öt egyszerű tipp, amivel spórolhatunk a karácsonyi vacsorán

Vágólapra másolva!
Nyakunkon az ünnepi szezon, és a karácsonyi vacsora elkészítése megnövelheti a kiadásokat, ám néhány hasznos ötlet segítségével elkerülhető, hogy túlságosan nagy költségekbe verjük magunkat, miközben ez semmit nem von le az ünnepek élvezeti értékéből.
Vágólapra másolva!

Nem kell aggódnunk, ha idén spórolósabban szeretnénk előállítani az ünnepi menüt: néhány okos kis trükk segítségével finom fogásokat varázsolhatunk az asztalra anélkül, hogy felesleges kiadásokkal terhelnénk a családi kasszát. Ennek érdekében fogadjunk meg néhány praktikus tanácsot a következők közül:

Tervezzük meg a menüt, és írjunk listát

Az első lépés a spórolás felé, ha előre tervezünk és bevásárlólistát írunk. Ám ennek során most ne csak a karácsonyi vacsorára, hanem az egész ünnepi időszakra gondoljunk.

Amennyiben listát írunk, nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de ételt sem kell kidobnunk.

Ám ez a módszer csak akkor működőképes, ha ragaszkodunk az előre megírt listához, és nem csábulunk el az üzletek akciós ajánlatai láttán.

Érdemes minél előbb megtervezni a listát, mert akkor még nagy eséllyel szét tudjuk osztani egymás között a költségeket, vagy akár módosítani rajta, ha kell.

Forrás: Shutterstock/Yuganov Konstantin

Válasszuk ki a megfelelő szupermarketet

Egy másik kézenfekvő módszer, ha megválogatjuk, hol szerezzük be az ünnepi ételek alapanyagait.

A legtöbb szupermarket dúskál a jobbnál jobb ünnepi ajánlatokban, érdemes többet is megfigyelni, és azt választani, amely összességében a legjobban megéri.

Különösen igaz ez abban az esetben, ha ragaszkodunk a jó minőségű, márkás termékekhez. Néhány népszerű szupermarketben ugyanis sokkal olcsóbban beszerezhetjük ezeket, mint más helyeken.

A különböző online oldalakon pedig előre is tájékozódhatunkarról, hogy mit hol érdemes beszerezni, még mielőtt elindulnánk bevásárolni.

Válasszuk ki a megfelelő mennyiségeket

Nem egyszerű eldönteni, mi a fontosabb: hogy mindenki jól lakjon, vagy hogy csak annyit költsünk, amennyit muszáj. Az emberek többségénél az első szempont élvez prioritást. Ám, ha szerencsénk van, és kellőképpen előrelátóak vagyunk, a két dolog nem feltétlenül zárja ki egymást.

Érdemes lehet előre kalkulálni, hogy hány vendéget hívunk a vacsorára,

és például ez alapján kiválasztani a megfelelő pulykát vagy egyéb húst..

Forrás: Shutterstock/Alexander Raths

Amiből lehet, vegyünk fagyasztottat

Mindig érdemes körbenézni, mit tudunk megvenni fagyasztott formában, mert ezek legtöbbször jóval olcsóbbak, mint a friss termékek.

Különösen igaz ez a gyümölcsökre és a zöldségekre. Általában a húsfélék, például a pulyka is kedvezőbb áron kapható, a fagyasztva vásároljuk, ám számoljunk azzal, hogy ebben az esetben több helyre lesz szükség a mélyhűtőben. A fagyasztott ételek mellett szól az is, hogy

hosszabb ideig eltarthatók, ezáltal megelőzhetjük a pazarlást.

Használjuk ki a hűségpontokat és kuponokat

A legtöbb szupermarket kínál hűségpontokat és kuponokat, ezeket célszerű igénybe venni még akkor is, ha nem vásárolunk túl gyakran az adott helyen, mert bármikor jól jöhetnek, például a karácsonyi nagybevásárlás és főzés alkalmával is.

Forrás: Mirror