Magyar vörösbor került be a világ legjobbjai közé

alkohol vörösbor
Vágólapra másolva!
Magyar száraz vörösbor még soha nem kapott olyan magas pontszámot, mint az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbora, amely ezzel a világ legjobb vörösborai közé is bekerült. 
Vágólapra másolva!

A legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát. A most közzétett pontszám alapján ez Magyarország legjobb száraz vörösbora.

Ez a pontszám nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés, ahogy a szakíró fogalmaz, a St. Andrea Szőlőbirtok Agapéja „a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható."

A St. Andrea Szőlőbirtok ezzel másodjára kapott kiemelkedő elismerést: két évvel ezelőtt a 2017-es évjáratú Nagy-Eged Egri Bikavér borukat 97 ponttal a világ 50 legjobb bora közé választották a Decanter világversenyen. Az akkori díj hatalmas lendületet adott Egernek és az egri bikavérnek.

James Suckling a világ egyik legelismertebb borszakírója, a Wine Spectator magazin munkatársa volt közel harminc éven keresztül. Azóta Suckling saját vállalkozást indított, és független borkritikusként tevékenykedik. Saját pontozási rendszert alkalmaz, amelyben 100 pontos skálán értékeli a borokat.

A 2002-ben alapított St. Andrea borászatot ma már apa és fia, a két Lőrincz György együtt vezeti, velük dolgozik az édesanya és feleség – névadó – Andrea, illetve a két kisebbik fiú, Bálint és Ákos is. Ők látták vendégül James Suckling nemzetközi borszakírót, aki júliusban látogatott el Egerszalókra, hogy hosszú órákon át kóstoljon és beszélgessen a családdal - írja a Forbes.

A pontszámokra azután egészen október végéig kellett várni, de megérte.

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)