Hátborzongató, de kiadó a ház, ahol a brutális fejszés gyilkosság történt

Borden ház, 92 Second Street in Fall River, Massachusetts
A Borden ház Fall River-ben
Vágólapra másolva!
A horror fanatikusai most egy éjszakát is eltölthetnek abban a Massachusetts-i házban, ahol állítólag Lizzie Borden 1982-ben baltával megölte a szüleit. Habár őt, mint elsőszámú gyanúsítottat felmentették, a tettest azóta sem találták meg. 
Vágólapra másolva!

Több mint 130 évvel azután, hogy Fall River városkában az amerikai Lizzie Borden apját és mostohaanyját 1892. augusztus 4-én baltával meggyilkolták, a bűntények és a történelem szerelmesei, valamint a szellemvadászok most ellátogathatnak, sőt éjszakára is ott maradhatnak abban a házba, ahol a brutális kettős gyilkosság történt.

A Borden ház Fall River-ben Forrás: Wikipedia

A brutális fejszés gyilkosság

Minden körülmény arra utal, hogy Lizzie ölte meg saját apját, a sikeres üzletembert, Andrew Bordent és második feleségét, Abby-t. A családfőre a ház nappalijának kanapéján találtak rá a rendőrök, akit brutálisan fejbe vertek, ebbe halt bele. A felesége, Abby Borden az egyik emeleti szobában feküdt holtan, hassal a földön. Halálát a vizsgálatok alapján több mint 20 fejszecsapás okozta, amelyeket a fejére mért a támadó.

Az eset bonyolultságát az jelentette, hogy a gyilkosság elsődleges gyanúsítottja az akkor 32 éves Lizzie Borden volt, mivel nővére a gyilkosság idején egy másik városban tartózkodott, a szobalány pedig éppen egy betegségből lábadozott, és a rendőrök fizikailag alkalmatlannak ítélték őt a kegyetlen támadás végrehajtására. Más pedig nem tartózkodott a házban a gyilkosság idején. Lizzie köztudottan rossz viszonyban volt mostohaanyjával, akiről úgy vélte, hogy csak anyagi érdekből ment hozzá apjához. Vallomásai során is rendszeresen ellentmondásba keveredett korábbi kijelentéseivel. Az is ellen szólt, hogy egy tanúvallomás szerint látták, ahogy egy nappal a gyilkosságok előtt megpróbált mérget venni egy helyi gyógyszertárban. Csakhogy a történet szerint éppen Lizzie Borden hívta fel a 25 éves bejárónő figyelmét a brutális tragédiára. Továbbá

a rendőrök és a helyszínelők hanyag munkavégzése miatt egész egyszerűen nem állt a bíróság és az esküdtszék rendelkezésére olyan tárgyi bizonyíték, ami alapján kétséget kizáróan Lizzie-re bizonyíthatták volna a bűntettet.

1893. június 20-án végül Lizzie Bordent felmentették a vádak alól. A fejsze fejét - a gyilkos fegyvert - később megtalálták a Borden-ház pincéjében.

A Borden panzió

A Fall River keleti részén, a 230 Second Street-en található a The Historic Lizzie Borden House, amely ma már működő panzió. Lance Zaal, a Lizzie Borden-ház tulajdonosa és a U.S. Ghost Adventures elnöke 2021 májusában vette meg a házat.

"Azért vettem meg a házat, mert tökéletesen illeszkedik ahhoz, amit mi csinálunk a kísértetjárta túráinkkal szerte az Egyesült Államokban" - mondta Zaal a Fox News Digitalnak egy személyes interjúban.

"Terveink között szerepelt, hogy többet foglalkozzunk gyilkossági helyszínekkel - és a Lizzie Borden-ház tökéletes lehetőség volt erre".

A ház egész légköre azt sugallja, hogy lélekben a gyilkosság még mindig nincs lezárva, hiszen a tettesre azóta sem derült fény.

A Borden fejszés gyilkosság ügye annak idején az egész Egyesült Államokat megrázta annak kegyetlensége miatt.

A tettes rejtélye miatt pedig sokan jönnek ebbe a házba, hátha a falakon belül meglelik a választ.

A panzió vendégeinek lehetőségük nyílik arra is, hogy abban a szobában, és abban az ágyban aludjanak, ami csak néhány centire van attól a helytől, ahol Abby Borden holttestét megtalálták.

Andrew Borden állítólag 1872-ben vásárolta meg családi házát, mivel az az üzletéhez közel volt.

"Ma a ház pontosan olyan, mint amilyen akkoriban volt" - olvasható a The Historic Lizzie Borden House honlapján. "A bútorok pontosan ugyanott maradtak, a berendezést aprólékosan lemásolták, és azóta is érintetlenek". A látogatót szó szerint visszarepítik arra a reggelre, amikor az események tökéletes vihara egy kettős gyilkosságban csúcsosodott ki."

A falakat a Borden családról készült fényképek díszítik, sőt, a gyilkosságok helyszíneiről készült képek is láthatók azokban a szobákban, ahol azok megtörténtek.

Az érdeklődőknek 285 és 311 dollár közötti összeget kell fizetniük a szobákért éjszakánként. A vendégek megszállhatnak a Lizzie és Emma lakosztályban (Lizzie Borden és nővére szobái, amelyeket csak egy ajtó választ el); az Andrew és Abby lakosztályban; az Andrew Jennings szobában (Lizzie Borden védőügyvédjének szobája); a John Morse szobában (Andrew Borden bátyja, aki a gyilkosságok idején a házban lakott); a Hosea Knowlton szobában (a padláson, a Borden-per vezető ügyészének szobája); vagy a Bridget Sullivan szobában (ahol a család szobalánya aludt).

Zaal megjegyezte, hogy

a család szobalányának szobája az a hely, ahol a vendégek rengeteg paranormális jelenségről számoltak be.

Egyesek azt állították, hogy zenedobozok szólaltak meg, mások bútorokat láttak elmozdulni.

A vendégek szórakoztatására a ház szolgáltatását kibővítették a szellemvadászattal, amit minden este 22 órától éjfélig rendeznek meg.

A házat, vagy némely részét egyébként különleges rendezvényekre, például esküvőkre is ki lehet bérelni.

A házat félelmetes múltja miatt főleg Halloween idején látogatják sokan, ilyenkor akár 6.000 turista is eljön ide.

Forrás:Fox News