Szex a királynő feje felett - fotó

II. Erzsébet brit királynő 2020. november 8-án részt vett az emlékezés vasárnapi ünnepségén Londonbna
II. Erzsébet brit királynő 2020. november 8-án részt vett az emlékezés vasárnapi ünnepségén Londonbna
Vágólapra másolva!
A bankjegyeken, készüljön az bárhol a világon, az adott ország történelmére, népének kultúrájára, természeti kincseire utaló motívumok, illetve a nemzet kiemelkedő jelentőségű személyiségeinek arcképe látható. Vannak azonban olyan bankjegyek, melyek egyesek szerint rejtett üzeneteket, titkos motívumokat tartalmaznak. Ezek közül mutatjuk most be a legérdekesebbeket.
Vágólapra másolva!

Mit keres a "szex" szó II. Erzsébet királynő tarkójánál?

A Seychelle-szigetek 1976-ban vált függetlenné, önálló állammá a brit koronától. Addig - autonóm, de brit fennhatóságú területként - a helyi rúpia bankjegyein ott is a brit uralkodó, azaz akkor II. Erzsébet arcmása szerepelt. Az 1970-es évekre tehető annak a különös 50 rúpiásnak a használata, amelyen a vitorlás, kókuszpálmás, vagyis trópusi tengerparti tematikájú díszítőelemek között II. Erzsébet fejénél a "sex" szót lehet kisilabizálni a pálmafák leveleiből:

Vélhetően e fenti képen is látható a "SEX" kifejezés a királynő fejénél, de az alábbin már biztosan:

Véletlen lenne? Szándékos tervezői megfontolás eredménye a pálmalevelekből kirajzolódó szó? Alighanem már sosem fog kiderülni. Ugyanakkor az 50 rúpiás bankjegy története nem pusztán ennyi. A szigetek jegybankja a 2000-es évek második felében találkozott a bankjegy iránti, egyre fokozódó érdeklődéssel. Helyi lakosok keresték meg az intézményt azzal, hogy szeretnének ilyen különleges - egyébként 1973-ban kivont - 50 rúpiásra szert tenni,

a nemzetközi figyelem pedig akkor irányult a bankjegyre, amikor árveréseken licitálhattak néhány példányára a gyűjtők.

A néhány évvel ezelőtti helyi híradásokból kiderül: a Seychelle-szigetek központi pénzintézeténél tisztában vannak a bankjegy iránti gyűjtői érdeklődéssel is, valamint őriznek is néhány példányt abból, de azok nem elérhetők a nyilvánosság számára. Azaz még a becsült 200 fontos (kb. 100 ezer forint) gyűjtői értéken sem lehet azokat megvásárolni. A bankjegy kibocsátásakor egyébként 200-300 forintot ért, bár a többszörös átváltás és az időbeni távolság miatt ezt csak a szigetek jegybankjának közlése alapján lehet most becsülni.

Lapozzon a következő oldalra!