Több mint 2 millió dollárt fizettek egy hibás bélyegért

Inverted Jenny
Vágólapra másolva!
Létezésüket a kapkodásnak és a véletlennek köszönhetik, talán épp ezért napjainkban külön-külön is vagyonokat ér az a néhány példány Amerika leghíresebb bélyegéből, amik időnként felbukkannak valahol. Most 2 millió dollárt, azaz nagyjából 700 millió forintot fizettek az egyik Fordított Jenny-ért, amit még 2018-ban találtak meg.
Vágólapra másolva!

Az amerikai posta 1918-ban bocsátotta ki azt a bélyegét, amelyen egy Curtiss JN. típusú repülőgép, azaz becenevén "Jenny" látható. A típusról készült korabeli fotó:

A repülőgép a megszokottól eltérően, fejjel lefelé látható a bélyegen, olyan benyomást keltve, mintha egy látványos légi manővert hajtana végre éppen.

Alighanem ennek a körülménynek köszönhetően a csak 100 példányban elkészült bélyeg mostanra kivételesen sokat ér, egyúttal kulturális mémmé is vált.

Pedig a bélyegkép egy gyártási hiba eredménye, melynek legvalószínűbb oka, hogy egy kapkodó nyomdaipari munkás véletlenül fejjel lefelé helyezte be a mintát a gépbe. Az elsők után azonnal észlelték a hibát, így a 24 dollárcent névértékű bélyegből nem is készült több.

Fordított Jenny elképesztő karrierje ezt követően indult be. Egy hivatalnok 24 dollárért megvásárolta a hibás bélyegeket. Később 15 ezer dollárért adta tovább. Az ívet később több részre bontották. Hamarosan a bélyeggyűjtők és a különlegességekre vágyók körében már néhány száz, később pedig néhány ezer dollárt is megadtak a Fordított Jenny egy-egy példányáért.

A bélyeg pedig idővel kulturális mémmé vált, számos kommersz filmben, sőt, még a Simpsons család egyik 1993-as epizódjában is felbukkant. Értéke miatt pedig tolvajok célpontjává is vált: 1955-ben egy négy darabból álló készletet loptak bűnözők Norfolkban, egy ott megrendezett bélyegkiállításról.

Fordított Jenny példányaira megtalálói jutalmat tűztek ki, de az ellopott 4 bélyegből így is csak 3 példányt sikerült visszaszerezni.

A postaszolgálat pedig tíz éve, 2013-ban megpróbálta készpénzre váltani Fordított Jenny sajátos népszerűségét, és kiadta a bélyeg másolatát, melyen ezúttal szándékosan repült a gép fejjel lefelé.

A bélyeg körüli gyűjtői érdeklődés jóval túlmutat azon Fordított Jenny esetében, mint amit más bélyegeknél látni, az időnként felbukkanó példányokat abból ugyanis csillagászati összegekért adják-veszik egymás között a profi gyűjtők, írja a New York TImes.

Néhány hete egy 2018-ban előkerült példányért egy szenvedélyes gyűjtő egész pontosan 2 millió 6 ezer dollárt, azaz nagyjából 700 millió forintot fizetett egy árverésen.

A bélyeget azt megelőzően egy kicsiny széfben tárolták évtizedeken át, ennek köszönhetően kiváló állapotban maradt meg.

A vevő egy 76 éves ingatlanbefektető, Charles Hack, és az aukció kapcsán további érdekességet jelent, hogy a bélyeg 2018-as felbukkanásakor már licitált rá, de akkor alulmaradt az akkori vásárlóval szemben, aki 1,593 millió dollárt fizetett a különlegességért. A befektetőnek most viszont elég pénz állt rendelkezésre ahhoz, hogy győztesen kerüljön ki a licitharcból.