A világ legkisebb lakott szigetén csak egyetlen ház fér el - videó

Ezer sziget, USA, Kanada, Szent Lőrinc-folyó
Vágólapra másolva!
Elképesztő, hogy milyen aprócska a világ legkisebb lakott szigete. Éppen csak egy ház fér el rajta, és elég egy óvatlan mozdulat, s máris a vízben találhatjuk magunkat.
Vágólapra másolva!

A Szent Lőrinc-folyó mentén 80 kilométeren át húzódó Thousand Islands, vagyis az Ezer-sziget nevű szigetcsoport nem kevesebb mint 1864 szigetből áll, amelyek szétszórva találhatók a folyó közepén húzódó kanadai–amerikai határon.

Ezek egyike a világ legkisebb lakott szigete, amely nem nagyobb, mint jókora családi ház alapterülete.

Ahhoz azonban, hogy hivatalosan sziget lehessen, jó pár szempontnak kell megfelelnie: legalább egy négyzetméteresnek kell lennie, egész évben a víz felszíne fölé kell emelkednie, és állnia kell rajta két vagy több fának.

A Just Room Enough Island a világ legkisebb lakott szigete Forrás: Shutterstock/Chris Ferrara

Ennek bőven megfelel a New York állambeli Alexandria-öbölben található Just Room Enough Island, amely csaknem hétmilliárdszor kisebb, mint a Föld legnagyobb szigete, Grönland. Feleakkora, mint a Guinness-rekordok Könyve szerinti valaha legkisebb lakott sziget, a Bishop Rock, amely akkor veszítette el e címét, amikor a világítótornya 1982-ben automata lett, így a működtetéséhez nem volt szükség emberi jelenlétre.

Az Ezer-sziget elnevezésű szigetcsoport az Egyesült Államok és Kanada határán Forrás: martajozsa/Pixabay

A Dívány cikke szerint a szigetet még az 1950-es években vásárolta meg egy bizonyos Sizeland család, akik egy 310 négyzetméteres házat és egy ministrandot építettek erre az aprócska földdarabra, amelyen szinte egyetlen szabad négyzetcentiméternyi hely sincs.

Ám nem sokáig élvezhették a különleges nyugalmat, a turisták ugyanis hamar kiszúrták a víz felszínére épült, takaros házat, és csónakokkal megközelítve, testközelből vették szemügyre a nem mindennapi építményt. Mi tagadás, tényleg igazán extra látványosság e sziget, amelytől mindössze 500 méterre található az ikonikus épület, a Boldt-kastély, amelyet 1900-ban kezdett építeni George Boldt szállodamilliomos.