Fontos mutatóban hagyta le Magyarország Ausztriát

autópálya, lerobban, leállósáv
Vágólapra másolva!
Régiós szinten Magyarország vezet az autópálya-hálózatok nagyságát összehasonlítva. Nálunk a legkiterjedtebb ennek mérete - írja összeállításában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat legutóbbi, 2021-es adatai szerint Ausztriában 1749 kilométer autópálya szolgálja az autósok kényelmét, addig hazánkban 1850 kilométeren épült ki valamilyen osztottpályás útszakasz.

Ebben a mutatóban tehát Magyarország nem pusztán utolérte, hanem le is hagyta Ausztriát.

A lap szerint az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztései megtették a hatásukat itthon: ma már a régióban is az egyik legnagyobb és legkiterjedtebb autópályahálózattal rendelkezünk.

Magyarország közvetlen szomszédainál így alakul az autópályák hossza:

  • Horvátországban 1316,
  • Szlovákiában 849,
  • Szlovéniában 616,
  • Romániában pedig 931 kilométer autópálya épült.
Az autópályák hosszát tekintve Magyarország lehagyta Ausztriát (illusztráció) Forrás: Autós Nagykoalíció

Tovább bővülhet a hazai gyorsforgalmi úthálózat

Ráadásul a következő években újabb 272 kilométer autópálya biztosan elkészül a Magyar Koncesssziós és Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervei alapján. Így az M0-s alternatívájának tervezett M81-es, M8-as, valamint a most is épülő M4-es mellett az M43-as, illetve M49-es szintén a koncessziós társaság tízéves tervének része.

Ezekkel 2030-ig bőven 2000 kilométer fölé juthat a magyar gyorsforgalmi úthálózat.

Az egész Európai Unióban a legkisebb infrastruktúrával Lengyelország és Románia bír. Ám az igazán meglepő az lehet, hogy melyik ország áll a lista másik végén: Spanyolország vezeti a listát, már ami a teljes hosszt illeti. Az ibériai államban tavalyelőttig összesen15.860 kilométert adtak át, a második helyezett Németországban pedig 13.155-öt.

További részleteket ide kattintva olvashat.