Itt a kormányzati bejelentés: januártól minden megváltozik az üzletekben

pet palack
üdítő
műanyag
Vágólapra másolva!
Szerda este megjelent a kormányrendelet, amely elrendeli a jövő év elejétől a kötelező visszaváltási rendszer bevezetését a kiskereskedelemben.
Vágólapra másolva!

Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte szerda este az Energiaügyi Minisztérium, miután a friss Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányrendelet.

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályaival a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra. Ez a folyamat nem most kezdődött, hiszen júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és az EU elvárásainak megfelelően itthon is bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ennek lényege, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.

A következő lépés most következett el és

a jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban.

„Ez a tervek szerint hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát" – vetítette előre Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a bejelentés nyomán.

Januártól indul a kötelező visszaváltás rendszere a kiskereskedelemben

Hogyan fog működni a kötelező visszaváltási rendszer?

Most már tényleg itt az ideje megjegyezni a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. nevét. Ez a társaság végzi már az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását - írja a Világgazdaság.

És ugyancsak ők lesznek, akik jövő év elejétől működtetik a kötelező visszaváltási díjas rendszert is. Ennek a lényege, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik. Ezeket a fogyasztó könnyen felismeri majd, mert a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. Hogy ez pontosan hogyan néz ki, az is szerepel a kormányrendeletben.

További részleteket ide kattintva talál a témában.

A kötelező kategórián kívül a gyártó meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen is visszaváltási díjas termékké minősíthet.