A világ egyik legritkább kincséből talált egy halász a tengerparton

ámbra
Ámbra (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Ámbradarabot talált egy skóciai halász kutyája a tengerparton séta közben. Az egyes cetfélék hányadékával ürülő anyag nagyon értékes, és csak igen ritkán sikerül a szárazföldön begyűjteni.
Vágólapra másolva!

Az ámbrát az ámbráscetek bélfaluk védelmében termelik, és a hányadékkal együtt ürül a szervezetükből. Mivel a víznél könnyebb anyag, elképzelhető, hogy ennek köszönhetően sodródott abból egy darab partra a skóciai Ayrshire városának tengerpartján.

Az ámbradarabot egy arra járó halász kutyája találta meg. Az állat labdáját elejtve szaladt a különös képződmény felé. Ez gyanús lett gazdájának, mivel a kutya soha nem ejti le a labdáját séta közben. Ezért a férfi közelebbről vizsgálta meg a szürkés árnyalatú tárgyat. Elmondása szerint, bár korábban még sosem látott ámbrát, mivel halászhajón dolgozik, felismerte, hogy azzal van dolga.

Az ámbra nagyon értékes anyag (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Az esetnek hamar híre ment a településen. A halász szerencsésnek mondhatja magát: a brit törvények értelmében a bálnák vadászata ámbrájukért szigorúan tilos, viszont

a partra sodródó darabokat megtarthatja illetve értékesítheti megtalálójuk.

Az ámbra a parfümgyártásban használt alapanyag, és mivel jellegénél fogva igen ritka, ezért különösen drága. Például egy 2016-ban talált 1,5 kg-os darab abból 20 millió forintot ért egy párnak. Idén nyáron pedig a spanyol tengerparton mosott partra a víz egy bálnatetemet, melynek vizsgálata során az egyik egyetemi kutató 9,5 kg súlyú, átszámítva nagyjából 200 millió forint értékű ámbrahalmot talált az elpusztult állat gyomrában.

A mostani esetben a halásznak egy jóval kisebb, 14 dkg súlyú darabbal kell megelégednie, és egyelőre nem tudni, mennyi pénzt kap majd érte. A férfi ugyanakkor elmondta, most már tudatosan fogják keresni a parti sétáik alkalmával a hatalmas tengeri emlősök termelte furcsa, ám felettébb értékes kincset.

Nem az ámbra az egyetlen, állatok által termelt értékes, jól hasznosítható anyag. Ha kíváncsi arra, milyen állati eredetű anyagokat használnak a szépségiparban még, nézze meg az Origo korábbi összeállítását a témában.