Embertelen borzalmakat kellett átélnie Jeff Bezos házvezetőnőjének

Jeff Bezos
Chief Executive Officer of Amazon Jeff Bezos (L) and his girlfriend Lauren Sanchez pose for a picture during their visit at the Taj Mahal in Agra on January 21, 2020. (Photo by Pawan Sharma / AFP) / ALTERNATE CROP
Vágólapra másolva!
Többek között veszélyes, egészségügyileg kockázatos munkakörülményekre és brutálisan hosszú, szünet nélküli munkaidőre hivatkozva perelte be Jeff Bezos milliárdos üzletembert a volt házvezetőnője. Az Amazon Inc. alapítója tagadja a vádakat, állítása szerint az asszony azt követően döntött a per mellett, hogy Bezos jogi csapata nem fogadta el a kilenc millió dolláros megegyezési kérését. 
Vágólapra másolva!

Mercedes Wedaa, a Bezos ház korábbi házvezetőnője szerint neki és csapatának 14 órás, szünet nélküli műszakokban kellett egészségtelen körülmények között robotolniuk. A takarító személyzet továbbá csak szigorúan korlátozott ideig használhatta a rezidencia mellékhelyiségeit (amikor a család otthon tartózkodott, akkor ez a beosztottak számára tilos volt), és

arra utasították őket, hogy bizonyos kockázatos vegyszereket használjanak, ami miatt rendszeresen húgyúti fertőzést kaptak.

A hivatalos dokumentumokból az is kiderült, hogy a személyzettől elvárták a szinte a láthatatlan munkavégzést. Amikor pedig a Bezos család otthon volt, a takarítónők a takarítási feladatok kivételével nem léphettek be a rezidenciára. Ilyenkor

ha vécére kellett menniük, ki kellett mászniuk a mosókonyha ablakán egy ösvényre,

ami egy gépészeti helyiségbe vezetett, és ezen keresztül kellett lemenniük a földszintre egy fürdőszobába.

Wedaa további panaszai közé tartozik, hogy a személyzet számára nem voltak kijelölt pihenőhelyek, és a takarítónőket arra kényszerítették, hogy a mosókonyhában fogyasszák el az ételeiket.

Jeff Bezos és barátnője, Lauren Sanchez Forrás: AFP/Pawan Sharma

Az asszony elmondása szerint volt munkaadója negatív diszkriminációt alkalmazott a spanyolajkú beosztottjaival szemben, majd amikor panaszt emelt a bánásmód miatt, rövid úton elbocsátották.

A felperes azt állítja, hogy bőséges bizonyítékkal rendelkezik állításai alátámasztására.

Bezos azonban tagadja a vádakat. Az Amazon Inc. alapítója a képviselőjén keresztül azt állítja, hogy Wedaa csak azután nyújtotta be keresetét, hogy Bezos jogi csapata elutasította a 9 millió dolláros megegyezésre vonatkozó kérését.

Mercedes Wedaa milliókat perelhet el a világ harmadik leggazdagabb emberétől. Az asszony nem csak Bezos, de két olyan cég ellen is jogi eljárást kezdeményezett, amelyeket az üzletember vagyonkezelésének felügyeletével bíztak meg.

A peres eljárás kimenetele egyelőre bizonytalan, egy azonban tudható: az üzletembernek nem fog anyagi gondot okozni, ha mégis fizetnie kell, hiszen jelenlegi vagyonát mintegy 150 milliárd dollárra becsülik.

Forrás: The Richest