Ebben a városban járva három országot látogathat meg egyszerre

Spanyol lépcső, Róma
Vágólapra másolva!
Van egy város a világon, melyet ha felkeresünk, egyúttal három országot látogathatunk meg. Ez az egyetlen ilyen hely a világon.
Vágólapra másolva!

Minden út Rómába vezet

Egyetlen város meglátogatásával három országba tehetünk kirándulást - meghökkentőnek hangzik, pedig így van. A kulcsot a világ egyetlen, földterület nélküli országa jelenti a megállapításhoz.

Az széles körben ismert tény, hogy a világ legkisebb területű, szuverén országa Vatikán városállam. Az alig 0,44 négyzetkilométeren található Vatikán, bár tényleg parányi enklávénak számít az olasz fővárosban, Rómában, nemzetközi jog szerint éppoly szuverén ország, mint minden állam.

A Vatikán állam területén épült Szent Péter-bazilika Forrás: JEROME CLARYSSE/Pixabay

Jelenleg közel 200 ország van a világon, az ENSZ tagállamainak száma 193. Ezen felül számos vitatott hovatartozású földterület van, illetve olyan lakott térség, melynek jogi státusza bizonytalan. S olyan senkiföldjének számító, más országok által el nem ismert zárványok, melyeken valakik önkényesen bejelentik egy ország megalapítását. Egy ilyen területen végrehajtott horvát rendőri rajtaütésről az Origo is beszámolt.

De maradva az eredeti felvetésnél: ha Rómában jár, akkor jó helyen van ahhoz, hogy Olaszország, Vatikán mellett egy harmadik országot is meglátogasson, akár egyetlen hosszú hétvégés városlátogatás keretében. A harmadik ország neve: Szuverén Máltai Katonai Rend, vagyis a máltai lovagrend.

A föld nélküli állam

A rend történetét hagyományosan 1099-től datálják, a máltaiak Jeruzsálem keresztények általi elfoglalása után az egyik legfontosabb katonai erőt képviselték az 1118-ban alapított templomos lovagrend mellett. Az ispotályos és katonai feladatokkal egyszerre foglalkozó rend története sok viszontagsággal teli. Jeruzsálem után Cipruson, majd Rodoszon volt a székhelyük, majd Máltára helyezték át működésüket. innen 1798-ban Napóleon kiutasította őket.

Végül 1834-ben, Rómában a pápától kaptak egy palotát. Az új olasz nemzetállam 1884-ben ismerte el a rend szuverenitását és római székhelyének területen kívüliségét. Az 1929-ben a lateráni egyezménnyel megalapított Vatikánváros Állam szintén elismerte a rendet, annak kizárólagos földterület nélkül is fennálló szuverén jellegét.

Ezek után a máltai lovagrend gyarapodásnak indult, és manapság számos országban működve, jelentős humanitárius tevékenységet is folytat. Bár földterülettel továbbra sem rendelkezik, római székhelyével nemzetközi hatályú működéssel, és

nemzetközi jogalanyként ismerik el, azaz lényegében országként.

John T. Dunlap, az idén májusban megválasztott nagymester:

Saját útlevéllel, bélyegzővel, és más formális eszközökkel is rendelkezik, 100-nál is több szuverén ország ismeri el önálló államként, és tart fenn azokkal hivatalos diplomáciai kapcsolatokat.

Ez itt egy rendszámtáblájuk, a rend teljes angol elnevezésének kezdőbetűivel:

A máltai rend rendszámtáblája Rómában Forrás: Wikipedia

Területtel tehát nem rendelkeznek, de az, aki úgy szeretné magát érezni, mint aki belépett a máltai lovagrend "országába", annak római székhelyüket és könyvtárukat kell felkeresenie akkor, ha Olaszország fővárosában jár, illetve a Vatikánt is felkereste.

Cikkünk kiemelt képén a római Spanyol lépcső / forrás: Frank P/Pixabay