Celebek által reklámozott hamisított gyógyszer kerülhetett forgalomba Magyarországon

gyógyszer, tabletta
Vágólapra másolva!
Hónapok óta virágzik azoknak az elhízás elleni gyógyszereknek a piaca, amelyeket ténylegesen a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére engedélyeztek. Ám a kezdetben celebek által felkapott, étvágycsökkentő készítményeket a legtöbben már nem a diabétesz orvoslására, hanem fogyás céljából vásárolják Amerikától Európáig. Ráadásul időközben megjelentek a hamisítványok is: az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint ez lehet a legnagyobb gyógyszerhamisítási ügy a Viagra óta.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának szellemi tulajdonjogaiért felelős vezetője, Jim Mancuso szerint

most kerülhetnek forgalomba a legnagyobb mennyiségben hamisított gyógyszerek azóta, hogy az amerikai Pfizer gyógyszergyár piacra dobta a Viagrát.

Európában a dán Novo Nordisk gyógyszergyár Ozempic nevű, cukorbetegség elleni gyógyszere került a reflektorfénybe, eddig ebből a termékből találták a legtöbb hamisítványt. Az egyre terjedő csalási ügy ezzel együtt más népszerű fogyókúrás szereket is érint, például az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár Mounjaro nevű gyógyszerét.

Mancuso jelezte: az Europol és az Interpol már körülbelül 23 másik bűnüldöző szervvel dolgozik együtt az elhízás ellen kínált hamisítványok felkutatásában, amelyekből a németországi mellett már a magyar piacra is kerülhetett.

Az egyre terjedő gyógyszerhamisítási ügy több népszerű fogyókúrás szert is érint Forrás: stevepb/pixabay.com

Az Ema Európai Gyógyszerügynökség megállapította: a hamis Ozempic esetében a német nyelvű címke szerint több összetevő nagy-britanniai, illetve ausztriai és németországi forrásokból származott, ezért az ügyészség már nyomozást folytat az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő ellen Baden-Württembergben.

A szövetségi kormány intézkedésre szólította fel az összes németországi patikát és kiskereskedőt, hogy bontsák fel és ellenőrizzék a birtokukban lévő csomagokat.

Hogy a hamisított, elhízás elleni gyógyszerek mennyire veszélyesek, egyelőre nem tudni, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a készítmények valószínűleg jelentős egészségügyi kockázatot hordoznak - írja az Economx.

A Novo Nordisk és az Eli Lilly közölte azt is, hogy szorosan együttműködnek a hatóságokkal, sőt, speciális nyomozó cégeket is alkalmaznak a piacukat rontó hamisítók felkutatására.