Jelentős magyar gazdasági növekedésre számít az IMF

IMF, Nemzetközi Valutaalap, székház, Washington
The seal for the International Monetary Fund is seen near the World Bank headquarters (R) in Washington, DC on January 10, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Vágólapra másolva!
A hazai elemzői prognózisoknál jobb, 3 százalék feletti jövő évi gazdasági növekedéssel számol Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kedden közzétett kiadványában, idén viszont elkerülhetetlennek látják a visszaesést.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a World Economic Outlook című kiadványában jövőre 3,1 százalékos GDP-arányos növekedéssel számol Magyarországon, ami gyakorlatilag megegyezik az áprilisi prognózisukkal, mindössze 0,1 százalékpontot rontottak, írja a Világgazdaság.

Ezzel a nemzetközi szervezet a magyarországi elemzőknél jobb képet fest a gazdaság 2024-es pályájáról

– a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők a napokban 2,5 és 3 százalék közötti becslést fogalmaztak meg a jövő évre. A jegybank szeptemberi jelentésében 3 és 4 százalék közötti GDP-növekedést jelez előre a következő évre.

Az IMF viszont az idei GDP-előrejelzését rontotta: a korábbi 0,5 százalékos növekedéssel szemben 0,3 százalékos visszaesést várnak 2023-ban a tavalyi 4,6 százalékos bővülés után.

Miután a belső kereslet döntően a magas infláció miatt idén a vártnál jobban visszaesett, az elemzők egymás után rontották le a várakozásaikat erre az évre, az MNB pedig két hete tette közzé a friss sávos adatait – eszerint a GDP teljesítménye 0,5 százalékos visszaesés és ugyanekkora növekedés között lesz.

A valutaalap szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 14,5 százalék után idén – a jegybanki előrejelzés sávjába beleilleszkedve - 17,7 százalék, jövőre – az MNB prognózisnál kicsit magasabb – 6,6 százalék lesz.

A kormány célja, hogy év végére egy számjegyűvé váljon a mutató, ami a keddi statisztikai adatok alapján reális célkitűzés.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,6 százalékról az idén 3,9 százalékra, jövőre 3,8 százalékra változik. Nagy eredmény, hogy a járvány és a háború okozta válságban a munkanélküliségi ráta nem ugrott meg, szemben a korábbi 2008-as globális krízis idején tapasztaltakkal.

A folyó fizetési mérleg hiánya az IMF szerint idén Magyarországon 0,9 százalék lehet, ami hatalmas javulás a tavalyi 8 százalékos deficit után.

Ebben az IMF egy kicsit pesszimistának tűnik, elemzők szerint ugyanis nem zárható ki, hogy év végére közel többletes legyen az egyenleg. Az IMF 2024-re némiképp romló, 1,6 százalékos folyófizetésimérleg-hiányt jelez kiadványában.

Az IMF idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén lényegében nem változtatott: a világgazdaság 3 százalékkal nőhet ebben az évben, amit jövőre minimálisan lassuló, 2,9 százalékos bővülés követ majd.