Feloldotta Oroszország a dízel exporttilalmát

olaj, olajszállító, tanker, hajó, olajtanker
Klaipéda, 2020. június 7. Az NS Captain nevű, Libériában bejegyzett olajszállító tankhajó várakozik a litvániai Klaipéda kikötőjében 2020. június 6-án. A tankhajó nyersolajat szállít az egyesült államokbeli Beaumont városából Fehéroroszországba. Sajtójelentések szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra törekszik, hogy diverzifikálja országa energiaforrásait, miután Oroszország leállította fehéroroszországi olajszállításait. MTI/EPA/Valda Kalnina
Vágólapra másolva!
Az orosz kormány pénteken feloldotta a tengeri szállítású dízelexport tilalmát. Ezzel felszabadult a korlátozás alá eső kivitel legnagyobb része. A benzinexport azonban változatlanul tilos. 
Vágólapra másolva!

Moszkva szeptember 21-én vezette be a teljes exporttilalmat a belső piac stabilizálása érdekében, és a Kommerszant már csütörtökön jelezte, hogy várható az enyhítés. A dízel teszi ki az orosz feldolgozott olajtermék exportjának zömét – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Tavaly 4,8 millió tonna benzint és majdnem 35 millió tonna dízelt exportáltak orosz vállalatok.

Az enyhítés azokra az orosz olajipari vállalatokra vonatkozik csak, amelyek az általuk előállított dízel legalább 50 százalékát a hazai piacon értékesítik, derült ki a kormány közleményéből.

Oroszország a világ első számú tengeri üzemanyag-exportőre, megelőzi az Egyesült Államokat is, a kiviteli tilalom ezért felhajtotta a globális árakat, és arra kényszerített egyes vásárlókat, hogy alternatív benzin- és dízelolajforrásokat keressenek.

Miután az Európai Unió betiltotta az orosz üzemanyagimportot, a korábban ott eladott dízelt és benzint Brazíliába, Törökországba, több észak- és nyugat-afrikai országba, valamint a Közel-Keletre irányították át – mivel az utóbbi országok rendelkeznek nagy saját finomítási kapacitással, így az orosz üzemanyagot gyakorlatilag újraexportálják.

A korlátozásra azért volt szükség, mert Oroszországban az elmúlt hónapokban megugrottak az árak, és üzemanyaghiány alakult ki, ami különösen a betakarítási szezonban sújtotta a mezőgazdasági termelőket.