Jó hír az építőiparból: megszűnt az elmúlt évek áremelkedésének egyik oka

cement, illusztráció, tégla, anyag, építőipar, építőanyag, építkezés, ytong, beton
Construction worker painting color wall at construction site
Vágólapra másolva!
A Makronóm Intézet szakértője az építőipari KSH-gyorsjelentés adatait kommentálva elmondta: már nem jellemző az a túlfűtöttség, ami egy-két évvel ezelőtt még meghatározta az építőipart, és nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez, miközben az ágazat továbbra is magas volumenben képes gyártani. Erről a Világgazdaság számolt be.
Vágólapra másolva!

Regős Gábot, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza a KSH által most közzétett augusztusi építőipari jelentésre reagálva elmondta: "Bár az építőipari termelés volumene augusztusban mind havi, mind éves alapon csökkent, az elért eredmény egyáltalán nem tekinthető rossznak".

Kifejtette, hogy az éves mérséklődés mindössze 0,5 százalék volt, miközben a rendelésállomány július végén 24,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez azt jelenti, hogy

az építőipar továbbra is magas volumenben tud gyártani, miközben már nem jellemző az a túlfűtöttség, amely egy-két évvel ezelőtt még meghatározta az ágazatot, és nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez.

Felemás képek rajzolódnak ki

A KSH adatai alapján látható, hogy a két építményfőcsoportban eltérően alakult a termelés: az épületek építése 7,6 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt éves alapon.

A KSH friss építőipari adatait értékelték a Makronóm Intézetnél (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Bannafarsai_Stock/Shutterstock

Az új szerződések volumene 31,9 százalékkal bővült az ipari épületekre vonatkozó új szerződések magas volumene miatt

– itt azonban kérdés, hogy ez mennyiben köthető magyar vállalkozásokhoz, olvasható a lapban.

Uniós átlag alatt, de nem az utolsók között

Ugyanakkor uniós szinten éves alapon a termelés júliusban 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - hívja fel arra a figyelmet Regős Gábor.

További részleteket ide kattintva olvashat.