Elon Musk 1 milliárd dollárt ajánlott, hogy Fütyipédiává kereszteljék a világ egyik legismertebb oldalát

Elon Musk, tesla, vezető
(FILES) In this file photo taken on April 11, 2022, Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center in Washington, DC. - Elon Musk faces a lawsuit filed May 25, 2022 accusing him of pushing down Twitter's stock price in order to either give himself an escape hatch from his $44 billion buyout bid, or room to negotiate a discount. The suit alleges the billionaire Tesla boss tweeted and made statements intended to create doubt about the deal, which has roiled the social media platform for weeks. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
2019-ben szóváltásra és konfliktusra került sor Elon Musk és a Wikipedia üzemeltetői között, ami az évek során egyre brutálisabb méreteket öltött, majd felmerült, hogy az X tulajdonosa akár meg is vehetné a szabad enciklopédiát. Ezt azonban Musk egy frappáns feltételhez kötötte, mutatjuk a részleteket. 
Vágólapra másolva!

Elon Musk és a világ legnagyobb online, szabad felhasználású enciklopédiájának konfliktusa 2019-ben kezdődött, amikor a világ leggazdagabb embere kivetnivalót talált annak egyik bejegyzésében. A hatalmas hibát természetesen nem hagyta szó nélkül, és kiírta az akkori Twitterre, ami ma X néven fut, és a tulajdona.

A magyar Wikipédián azonban ez a foglalkozás továbbra is megtalálható a róla szóló oldalon, miszerint ő dél-afrikai származású mérnök, tervező, feltaláló, közgazdász, vállalkozó, cégalapító, befektető és filantróp.

Amikor az egyik X-felhasználó arra utalt, hogy a Wikipédia-oldalának olvasása tükrözi (a nyilvánosság által létrehozott) kitalált képét, Musk visszavágott:

"A wikim egy háborús zóna, milliónyi szerkesztéssel. Valamikor talán meg kellene írnom, hogy mi az én fiktív verzióm a valóságról."

2020-ban a milliárdos üzletember ismét felbosszantotta magát azon, amit a Wikipedia oldalán olvasott. Egy újabb X posztban már arra kérte követőinek millióit, hogy kezeljék ponyvaként ezt az oldalt. Több X-felhasználó eleget is tett a kérésének, és

elkezdték átírni Musk életrajzát: egyesek rapperként írták le, míg mások az elmúlt évszázad összes nagy háborúját, betegségét és pénzügyi katasztrófáját is neki tulajdonították.

Musk láthatóan élvezte a kialakult káoszt, sőt, egy nevető emojival még bátorította is a tevékenységet.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója és az X (korábbi nevén Twitter) tulajdonosa Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Válaszul a Wikipedia üzemeltetője, a Wikimedia Alapítvány a folyamatos nyilvános vandalizmusra hivatkozva lezárta az oldalát a szerkesztés elől. Ettől kezdve Musk elkezdte rendszeresen figyelni a Wikipedia oldalát, és leste az alkalmat, hogy kritizálhassa azt. Az újabb fricskára nem is kellett sokat várni, 2021 decemberében ugyanis a Tesla vezérigazgatója ezt posztolta:

Ahogy az gyakran előfordul, a posztja alatt megindult a véleményáradat. "A történelmet a győztesek írják, kivéve a Wikipédián, mivel az ellenségeid még mindig élnek és rengeteg idejük van" - írta egy hozzászóló.

Musk főleg amiatt volt nagyon dühös, hogy a róla szóló oldalon eredetileg még nem volt feltüntetve, mint Tesla társalapító, csak Martin Eberhard és egy másik személy. Holott állítólag Eberhard egy 2009-es peres megegyezés során beleegyezett, hogy összesen öt társalapítót írjanak be a cégbe.

Musk szerepe a Tesla márka fejlesztésében régóta vitatott, sokak szerint ugyanis a két eredeti alapító (Martin Eberhard és Marc Tarpenning) méltatlanul kevés figyelmet kapott, ahogy azt egy 2023. júliusi Yahoo! Finance cikk is megjegyzi: "Martin Eberhard és Marc Tarpenning, a Tesla Inc. gyakran mellőzött eredeti alapítói a CNBC-nek adott interjújukban bepillantást engedtek a vállalat alapításába és az elektromos járművek forradalmának kialakításában játszott kulcsfontosságú szerepükbe. Bár Elon Musk joggal állt a reflektorfénybe, mint a Tesla arca, nem ő volt az egyedüli alapító".

Röviden tehát, Elon Musk felháborodott, amikor rájött, hogy nem szerepelt a Tesla társalapítóinak listáján a Wikipédián,

és még inkább, amikor Eberhard azt sugallta, hogy Musk nem volt őszinte a vállalat eredetével kapcsolatban. Musk ezt a haragot a Wikipédia elleni haraggá fokozta, feltehetően azért, mert az "Eberhard pártjára állt".

Elon Musk, a Wikipedia és a csütörtök esti mészárlás

2022-ben Musk haragja a Wikipediával szemben tovább fokozódott, miután az X hét újságírót tiltott ki a közösségi oldalról (pedig csak a munkájukat végezték) decemberben. Ezek a szakemberek akkoriban a Twitter tevékenységéről és irányításáról szóló riportokat készítettek. Az esetet felkapta egy Wikipedia felhasználó és oldalt is létrehozott erről "Csütörtök esti mészárlás" címmel, amit később "2022. decemberi Twitter-felfüggesztések"-re írtak át. Az újságírók letiltása ugyanis 2022. december 15-én csütörtökön történt.

Habár a Wikipedia egy bárki számára szabadon szerkeszthető tudástár, Musk mégis az üzemeltetőket okolta amiért a fenti oldal létrejöhetett.

Így nem is volt meglepő, amikor Muskhoz ajánlat érkezett, hogy maga is támogassa anyagilag az oldalt. Egy Twitter-felhasználó egyenesen meg is kérdezte, hogy "mennyibe kerülne a Wikipedia", és megjelölte Muskot, hogy felhívja a figyelmét a posztjára.

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója azonban rövidre zárta a kérdést, és azt válaszolta, hogy az oldal nem eladó.

A támadás egyébként egyáltalán nem volt egyoldalú, hiszen a Wikipedia is "lőtt" rendesen Muskra.

Amikor 2022 végén a Twitter egyre kaotikusabbá vált, a Wikipedia adománygyűjtő felhívása közvetlen utalást tett Musknak a Twitter felvásárlására;

Wales részben így fogalmazott: "Amikor a Wikimédia Alapítványt nonprofit szervezetként létrehoztam, hogy otthont adjon a Wikipédiának, én ezt abból a célból tettem, hogy megőrizhessük alapvető értékeinket. Szerettem volna egy olyan platformot, ahol hiteles információk állnak a keresők rendelkezésére, és nem a lájkvadászat a cél. A nonprofit jelleg azt jelenti, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy valaki megveszi a Wikipédiát, és saját játszóterévé alakítja."

Elon Musk egymilliárdos ajánlata

2022 október 22-én Musk rábukkant a Wikipedia adománygyűjtő felhívására, ami arra késztette, hogy egy 1 milliárd dolláros ajánlatot tweeteljen, amihez csupán egyetlen kikötése volt:

Egy külön tweetben Musk hosszasan kritizálta a Wikipédiát, és kétségeket táplált a működéséhez gyűjtött pénzeszközökkel kapcsolatban.

A Wikipedia nem válaszolt Musknak. Egy felhasználó azonban azt javasolta, hogy a tudástár fogadja el Musk ajánlatát és pénzét, majd később változtassa vissza a nevét "Wikipédiára". Erre Musk csak annyit válaszolt, hogy minimum egy évig meg kellene tartani az általa javasolt új nevet, hiszen ő sem bolond.

Forrás: The Richest