Rossz hír a dohányosoknak - elkészült a terv, hogy hogyan tiltsák be teljesen a cigarettát

Young,Couple,Standing,Chatting,In,An,Urban,Street,As,People date,couple,rendez-vous,friendship,happy,togetherness,beautiful, Young couple standing chatting in an urban street as people stroll by with the stylish young woman standing with folded arms liste
Young couple standing chatting in an urban street as people stroll by with the stylish young woman standing with folded arms listening to the man
Vágólapra másolva!
A dohánytermékek értékesítésének fokozatos szigorítását tervezik szinte az egész világon. A brit kormány is ezen dolgozik. A tervek alapján egyre magasabbra emelkedik azoknak az alsó korhatára, akik törvényesen dohányárut vásárolhatnak, mígnem hosszú távon az egész lakosságra kiterjed a forgalmazási tilalom.
Vágólapra másolva!

A tervet Rishi Sunak miniszterelnök jelentette be a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján.

A készülő törvény Sunak ismertetése szerint

büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek.

A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így gyakorlatilag minden évben egy-egy évvel növekszik azoknak az alsó korhatára, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez.

Ennek alapján a most 14 éves korosztály soha nem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet, tekintettel arra, hogy már a jelenlegi - kormányrendeleti szintű - szabályozás alapján is csak 18 éven felülieknek lehet kiszolgálni dohánytermékeket.

Ezzel el lehet érni, hogy 2040-re a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek korosztályában gyakorlatilag megszűnjön a dohányzás - mondta kongresszusi felszólalásában a brit kormányfő.

Rishi Sunak brit kormányfő Forrás: Twitter

Sunak a brit egészségügyi minisztérium adatait idézve elmondta: a brit dohányosok négyötöde húszéves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és legtöbbjük élete végéig nem tud leszokni róla.

Hozzátette: Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást, a daganatos megbetegedések negyede, és csak Angliában évente 64 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz.

A brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, akinek betegségét a dohányzás okozta, és a háziorvosi rendelőkben havonta 75 ezren kérnek vizsgálati időpontot szintén dohányzás miatt kialakuló panaszokkal - mondta kongresszusi beszédében a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak szerint

mindez évente 17 milliárd font (7640 milliárd forint) többletköltséggel terheli a brit gazdaságot.

A miniszterelnök felidézte azt a tavalyi szakértői előrejelzést, amely szerint kormányzati cselekvés nélkül 2030-ig csaknem félmillióan halnak meg dohányzás okozta betegségekben Nagy-Britanniában.
A brit statisztikai hivatal adatai szerint csaknem ötven éve folyamatosan csökken a dohányosok aránya a 16 évnél idősebb korosztályokban. A kimutatás szerint 1975-ben a britek fele rendszeresen dohányzott, ez az arány jelenleg nem éri el a 20 százalékot.

A terv alapján fokozatosan vezetnék meg a dohánytermékek vásárlási tilalmát az egyes korosztályokra (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Ha a törvényt elfogadják, Nagy-Britannia lehet a második ország, mely fokozatosan, de teljesen betiltja a dohányzást. Ahogy az Origo megírta, Új-Zélandon nemrégiben fogadták el az erre vonatkozó jogszabályt.