Beperelte a biztosítót, mert az nem fizette ki a súlycsökkentő műtétjét

elhízás, cukor, mérleg, diéta
Vágólapra másolva!
Egy kórosan elhízott asszony 570.000 fontra (255 millió forintra) perelte a Regence Blueshield biztosítót, mert az megtagadta súlycsökkentő műtétjének finanszírozását. A visszautasítást negatív diszkriminációnak nevezte, és azt állította, hogy az életbevágóan fontos műtét miatt csúnyán eladósodott. 
Vágólapra másolva!

A washingtoni állami bíróságon júniusban benyújtott kereset szerint a kórosan elhízott Luci Solorio azt állította, hogy egészségbiztosítója, a Regence Blueshield, nem volt hajlandó kifizetni a tavalyi életmentő súlycsökkentő műtétjét.

A biztosító a kérést arra hivatkozva utasította el, hogy az asszony korábban már átesett ilyen operáción,

amit egy másik intézmény fedezett is. Solorio azzal védekezett, hogy Washington állam törvényei szerint ez a magyarázat nem elfogadható, és ő maga negatív diszkrimináció áldozata.

Az asszony 2017-ben már valóban kés alá feküdt a túlsúlya miatt, akkor a számlát az Anthem Blue Cross and Blue Shield biztosítótársaság ki is fizette neki.

- nyilatkozta Solorio.

2017-ben az asszonyon gyomorhüvelyműtétet végeztek el, aminek során a gyomor nagy részét eltávolították. Ezzel az eljárással csökkentik a gyomorban elférő étel mennyiségét, vagyis a beavatkozáson átesett betegek hamarabb érzik jóllakottnak magukat, és ennek következtében kevesebbet esznek, ami fogyást okoz. A sebészeti beavatkozás sikeres volt, és így az asszony már nem volt egészségtelenül elhízott.

Soloriónál korábban már diagnosztizálták a gastrooesophagealis refluxbetegséget (GERD), ami azt jelenti, hogy a gyomortartalom mennyisége túl nagy, és túl gyakran áramlik vissza a nyelőcsőbe. Ez olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a gyomorégés és a nyelési nehézségek.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock/Evan Lorne

Gyógyulásának reményében az asszony műtétek sorozatát végeztette el magán, többek között a tavalyit is, aminek a finanszírozását a Regence Blueshield visszautasította. Solorio azt állítja, hogy ez a további műtét orvosilag szükséges volt, amit a Regence Bariatric Surgery klinikai irányelvei írtak elő.

Mivel nem volt hová fordulnia, Solorio magára maradt a költségek kifizetésével, így most 570.000 fontnyi adósságot halmozott fel, több egészségügyi szolgáltatónak, és annak a kórháznak is tartozik, amelyikben a második műtétet elvégezték.

Amerikában elhízási járvány dúl, a lakosság 42 százaléka elhízottnak számít.

Bár a biztosítók többsége fedezi a súlycsökkenő műtéteket, ehhez a betegeknek előzetesen bizonyos feltételeknek kell megfelelniük - ilyen például, hogy csökkenteniük kell a testtömeg indexük értékét. Azonban a munkáltatóknak csak mintegy a fele hajlandó fedezni az ilyen operációkat munkahelyi egészségbiztosítás keretében.

Solorio a peres eljárás során azzal érvelt, hogy a súlycsökkentő kezelés költségei fedezésének elutasítása a diszkrimináció jogellenes formája. Washington állam törvényei szerint az elhízás fogyatékosságnak minősül.

Forrás: Mirror