Borzalmas állapotok uralkodnak a történelmi épületekben az éjszakai állatok miatt

vámpír denevér vérszopó hz00050mammifere Pixaterra European Mamifer mammifere Chauve souris Faune chauve-souris espece protegee BAT Pipistrello Animale Faun FAUNA Mammifere d'Europe ANIMAL
Rőt vérszopó denevér (Desmodus rotundus)
Vágólapra másolva!
Rengeteg történelmi templomépületbe fészkelték be magukat a denevérek Angliában. A védett állatok komoly gondot okoznak az anglikán egyháznak, hiszen nem lehet kolóniáikat kitelepíteni onnan, ám kezdeni kell valamit az általuk okozott kellemetlenségekkel. Erre egy 5 millió fontos alapból remélhetnek pénzügyi segítséget - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Anglia-szerte komoly gondokat okoznak a régi templomokban fészkelő denevérek az egyháznak és a templomba járó gyülekezeti tagoknak. Bár a látogatókra közvetlen támadással nem jelentenek fenyegetést, ám számos kényelmetlenséget, illetve közegészségügyi veszélyt hordozhat magában jelenlétük.

Egyes templomokban olyan mértékben gyűlt fel a denevérek ürüléke és vizelete, hogy felmerült az épület bezárása is.

A denevérek salakanyagai pedig nem csak pusztán a látogatók és a templomok általános rendezettsége miatt jelentenek problémát, hanem a templombelsőkben található szobrok, festmények, faragások kapcsán is. Egyes épületekben olyan régi műtárgyak találhatók, melyek VIII. Henrik kora előtti időből származnak, a denevérek jelenléte viszont károsíthatja azokat.

Az, hogy a denevérek befészkelik magukat a templomokba, nem újdonság, több száz éve így történik. "Biztonságos helyek, tele üregekkel és hasadékokkal, szárazak, nincs eső, nincsenek jelen ragadozók, sötét van, a templomkertben pedig mindig találnak maguknak rovarokat táplálékként" - fejtette ki Diana Spencer, a Bats in Churches képviselője a lapnak az okokat, amiért a denevérek különösen jól érzik magukat a középkori épületekben.

A megoldást a Bats in Churches egy olyan kezdeményezés jelentheti, melyet kifejezetten a denevérek templomi jelenléte miatt indítottak el 2019-ben.

A szervezet eddig 753 templomot ellenőrzött.

A rendelkezésre álló adatok szerint a történelmi templomok mintegy 60-90 százalékában van "denevérszálló", melyeket az állatok védelme érdekében nem lehet bolygatni.

Ehelyett a templomokat igyekeznek a helyzetre felkészíteni, például műanyag védőréteggel óvni az egyes felületeket, vagy kisebb, de fűtött templomterekbe csábítani a denevéreket, melyekben élve nem zavarják a szertartások és rendezvények - például esküvők - megtartását.

Szűz Máriáról elnevezett templom Kelet-Sussexben Forrás: Shutterstock/Veronique Stone

A templomokban élő denevérek helyzetének rendezésére korábban 5 millió fontos (kb. 2,2 milliárd forintos) alapot állítottak fel.

A Bats in Churches a felhasználás eredményességéről folyamatosan tájékoztatást ad. Közlésük szerint az eddigi 100 templom mellett további 20 épületre dolgoznak ki terveket a furcsa együttélés szabályozására.