Váratlanul lefelé vette az irányt a cseh gazdaság

Daily Life In Prague ARCHITECTURE BUILDING buildings capital CASTLE CATHEDRAL chech CHURCH CITY czech czechia EUROPE EUROPEAN HILL prague praha REPUBLIC river SAINT st. tour TOURISM UNION vitus
Prága is feketelistára került
Vágólapra másolva!
A cseh gazdaság negyedéves szinten váratlanul zsugorodott a július–szeptemberi időszakban, amit a külföldi kereslet visszaesése okozott – közölte kedden előzetes becslésében a statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

A cseh bruttó hazai termék 0,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, elmaradva a várakozásoktól, amelyek stagnálást vetítettek előre.

Éves összehasonlításban a gazdaság 0,6 százalékkal zsugorodott, nagyobb mértékben a Reuters felmérésében szereplő 0,3 százalékos visszaesésre vonatkozó előrejelzésnél.

A gazdaság 2023 első felében került ki a recesszióból, de az infláció továbbra is magas, a fogyasztói aktivitás is gyenge, a cégek pedig érzik a belföldi és a külföldi ügyfelek megrendelésállományának zsugorodása miatti feszültséget.

A statisztikai hivatal jelezte: a külföldi kereslet negatívan befolyásolta a negyedéves eredményt, míg a belföldi kereslet stagnált.

A Cseh Nemzeti Bank csütörtökön ülést tart, és az elemzők véleménye megoszlik arról, hogy a döntéshozók a 2021–2022-es, több mint két évtizedes csúcsra emelt kamatlábak után végrehajtják-e az első kamatcsökkentést.

Érdemes megjegyezni, hogy a cseh jegybank még nem tart ott, ahol a Magyar Nemzeti Bank, vagyis náluk most kellene megkezdeni a lazítást, amely várhatóan rontja majd a cseh korona árfolyamát. Ilyen gazdasági környezetben azonban nem biztos a lazítás, ugyanis az jelentősebb árfolyamkilengést okozna.

A korona egyébként az utóbbi hónapokban gyengébben teljesített, mint a forint.

Az ottani infláció azonban szeptemberben 7 százalék alá csökkent, miután tavaly 18 százalékon tetőzött.