Cége van? Vállalkozó?

Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy termékdíj és/vagy EPR díjfizetésre kötelezett. 2023. július 1. napjával változott a hulladéktörvény, ami alapján az egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért a gyártók, termelők lesznek felelősek.Az már ismeretes, hogy a hulladék begyűjtése és kezelése a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási ZRT. égisze alá került, bekúszott a köztudatba az EPR fogalma és 2024. január 1-vel nyugati elvárásoknak megfelelően egy körforgásos gazdaságra való átállás reményében kötelező a visszaváltási rendszer. Összegezve, még több adminisztrációt és kötelezettséget jelent a vállalkozások számára.
Vágólapra másolva!

Nem gyártok, nem importálok, mégis fizetnem kell?

Környezetvédelmi termékdíj kötelezettsége van azoknak a gazdasági szereplőknek, akik a körforgásos termékeket gyártják, külföldről történő behozatalát végzik, és Magyarországon először hozzák forgalomba vagy használják fel. EPR kötelezettség terhel továbbá minden olyan gazdálkodót, aki csomagolja a termékét, s azt belföldön forgalomba hozza vagy saját célra használja fel.

De ha a külföldről behozott termékről levesszük a csomagolást, és azt saját magunk szándékozunk felhasználni...

Kitalálják? Bizony, fizetni kell.

Az EPR alapvető célja, hogy kevesebb legyen a szemét. A hulladék gyűjtésének és kezelésének költségeit a gyártók által megfizetett díjakból fedezik, ami remélhetőleg a hulladék minimalizálására ösztönzi őket. A csomagolás az, ami miatt például szinte minden cégtulajdonos érintetté válik. A vállalkozók nagy része nem tartozik a környezetvédelmi termékdíj hatálya alá, hiszen ha belföldön vesz csomagolószert, miért kellene fizetnie? Azonban az EPR esetében ez nem így van, mivel maga a becsomagolás keletkezteti a kötelezettséget.

Fontos kiemelni, hogy EPR díj sem csupán a csomagolás létrehozása után keletkezik, hanem a külföldön előállított csomagolás lebontása után is, amely Magyarországon válik majd hulladékká.

Forrás: epr.hu

Ha ezt az egész zöld passzust lebontjuk, a lényeg annyi marad, hogy mindegy, hogy a csomagolószer külföldről vagy belföldről kerül a vásárló nappalijába, amikor beleteszik a csomagolásba a terméket, EPR nyilvántartási, bevallási, és fizetési kötelezettség keletkezik.

Jó, fizetek, de mennyit?

Az EPR köteles termékekről nyilvántartást kell vezetni. Mivel a díj a tömeg alapján kerül meghatározásra, ezért a termékeket kilogrammban kifejezve kell nyilvántartani.

Ajánlatos egy olyan adatbázist elkészíteni, amely tartalmazza minden EPR köteles termék tömegét, a csomagolások esetén a csomagolószerekét. Ezen adatokat felhasználva össze kell állítani egy nyilvántartást az EPR termékek megnevezéséről, mennyiségéről és azonosító kódszámáról. Az azonosító kódszámok megképzéséhez szükséges adatokkal jó eséllyel rendelkeznek a termékek gyártói illetve beszállítói, ezért érdemes felvenni velük a kapcsolatot. Ellenőrző mérést azonban ezen termékek esetében is célszerű elvégezni a későbbi téves adatszolgáltatás elkerülése érdekében.

A folyamatosan vezetett nyilvántartásból az adott negyedévre vonatkozóan bevallás formájában adatot kell szolgáltatni a negyedévet követő hónap 20. napjáig.

A www.epr.hu felületén többféle lehetőség közül választhat. Élhet az automatizálás lehetőségével, ahol Ön saját maga adja meg a paramétereket, vagy ha nem akar ezzel időt tölteni, személyre szabott ajánlatunkkal szakértő kollégáink állnak rendelkezésére és leveszik a terhet a válláról.

Az adatokat az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóság felé küldi meg a rendszer, aki továbbítja a MOHU Zrt. részére, ő állítja ki a számlát a forgalomba hozott körforgásos termék kategóriákra és mennyiségekre vonatkozóan a negyedéves gyártói felelősségi díjról.

Az EPR kötelezettség jogszabályi hátteréről A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendeletben tájékozódhat.

www.epr.hu csapata