24 órán belül pénzre váltható a kiállított számla

Vágólapra másolva!
A legtöbb vállalkozó tudja, milyen érzés az, amikor a munkát már akár hosszú hónapokkal ezelőtt befejezte, az utalás azonban a távoli fizetési határidők miatt még mindig nem érkezett meg. Kis és nagy cégek működését nehezíti, hogy olykor heteket, hónapokat kell várni a szolgáltatások vagy termékek ellenértékére. Az utalások lassúsága gyakran cashflow problémákat is okozhat. A Számlázz.hu nemrég nyitotta meg minden ügyfele számára a digitális faktoring szolgáltatást, amely alapjaiban változtathatja meg a magyar vállalkozók lehetőségeit. Különösen sokan döntenek a faktorálás lehetősége mellett késő ősszel, hogy év végéig beérkezzen a pénzük, tudjanak vele számolni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Mi is az a faktoring?

Röviden: pénzhez jutás hamarabb. A faktoring során a faktorcég a fizetési határidő lejárta előtt (vagy akár már a számla kiállításának a napján) kifizeti a számla ellenértékének nagy részét a vevő helyett. Még egy 30, 60 vagy akár 90 napos fizetési határidejű számlát is.

– mondta Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: ez a szolgáltatás most már nem csak a közepes és nagyobb cégek számára elérhető, hanem a mikro- és kisvállalatok is élhetnek a lehetőséggel. Tehát épp azok, akik a likviditás-menedzsment szempontjából a leginkább sérülékeny kategóriába tartoznak.


Jó a vállalkozónak, de még az adósnak is

A faktorálás megoldás lehet mindazok számára, akik nem szeretnek sokat várni a pénzükre és stabilitásra törekednek. Magyarország egyik vezető fintech vállalataként a Számlázz.hu több mint félmillió vállalkozást segít digitális megoldásaival, faktoring szolgáltatását pedig a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég, a BÁV Faktor által életre hívott Flexibillel együttműködve valósítja meg.

A finanszírozási forma lehetővé teszi, hogy a vállalkozó a még le nem járt számláját eladja egy külső szolgáltatónak – jelen esetben a Flexibillnek –, amely gyakorlatilag azonnal kifizeti az ellenértékét. Huszonnégy óra leforgása alatt átutalják az összeg 90 százalékát. Így hónapok helyett mindössze egy napot kell várni a pénzre. Amint a vásárló teljesítette fizetési kötelezettségét, akkor - a jutalék levonása

után - a maradék összeg is megérkezik a vállalkozó számlájára.

3 kérdés és válasz a faktoringról

Mennyibe kerül ez nekem? Az előfinanszírozó alacsony díjat számít fel, ennek mértékét egy kalkulátor segítségével ellenőrizheti magának a vállalkozó. Mindössze ennyi - illetve a Számlázz.hu előfizetési díja (legalább a #start csomag szükséges hozzá) - az azonnali pénzhez jutás díja a vállalkozó számára.

Minden számlát faktorálnak? Nem, ahhoz, hogy a faktorcég kifizesse a számla ellenértékét, a vevőnek át kell esnie egy előzetes minősítésen. Ezt nevezik kockázat-elemzésnek. Jó nevű, stabil vevő esetén könnyebben fizet a faktor.

Miért jobb a faktoring, mint a folyószámlahitel vagy a forgóeszközhitel? Mert a faktorált összeg saját pénz, a hitel pedig nem. A hitelt vissza kell fizetni, plusz még a kamatot is. A faktor által kifizetett összeg viszont olyan számla ellenértéke, amelyért a vállalkozó már megdolgozott.

A Számlázz.hu faktoring szolgáltatásáról bővebben is olvashat a linkre kattintva.