Zuhanórepülésben a világkereskedelem

konténerhajó, Coca-Cola, containerships 
 A,Container,Ship,Leaves,The,Port.,Saint,Petersburg,,Russia,2021 container,commercial,freight,harbor,shipyard,logistics,industry,
a container ship leaves the port. Saint Petersburg, Russia 2021
Vágólapra másolva!
A világkereskedelem volumene három éve nem látott mértékben csökkent júliusban éves szinten - írta a holland Gazdaságpolitikai Elemző Iroda (CPB) World Trade Monitor jelentése.
Vágólapra másolva!

A világkereskedelem visszaesésének mértéke júliusban 3,2 százalékot tett ki, a júniusi 2,4 százalékot jelző zsugorodás után. A legnagyobb termékexportőr Kína esetében az elemzők 1,5 százalékos, az eurózóna esetében 2,5 százalékos, az Egyesült Államok esetében pedig 0,6 százalékos csökkenést mértek.

Mindez jelzi, hogy a járvány alatt megugró termékek iránti kereslet egyre inkább visszaesik a magas infláció és annak kezelése érdekében bevezetett magasabb kamatszintek miatt.

Ráadásul a fogyasztás szolgáltatások felé tolódott a kiadás. Magyarán a fogyasztási szolgáltatások, mint például az energiaellátás, vagy digitális szolgáltatások egész egyszerűen „felzabálják" az elkölthető jövedelem jelentős részét.

Visszaesőben a világkereskedelem, inkább szolgáltatásokra költenek at emberek a pénzüket (illusztráció) Forrás: shutterstock

Ugyancsak erre utalnak az S&P Global által készített beszerzésimenedzser indexek exportrendelésekről szóló adatai augusztusból és szeptemberből: az Egyesült Államokban, az eurózónában és Nagy-Britanniában egyaránt. Noha a fejlett gazdaságokban már nem igazán számítanak az elemzők további kamatemelésekre, a jegybankok jelezték, hogy a magas kamatszint tartós lehet, ami főként az olyan termékek importját vetheti vissza, melyeket gyakran hitelből vásárolnak, mint például az autókét – mondta a Financial Timesnak Ariane Curtis, a Capital Economics közgazdásza.

Bár elsőre nem tűnik nagy dolognak, de például a magas hozzáadott értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának csökkenése rendkívül komoly gazdasági károkat okoz globális szinten.

Maguk a szolgáltatások, amelyekre most elmegy a pénz, közel nem teremtenek olyan tartós értékeket, amelyeket a fogyasztási cikkek generálnak.

Vagyis az élményre, vagy a létfentartási szolgáltatásokra elfolyó jövedelem nem segíti a globális gazdasági növekedés tartós fenntartását.

Mindezeket megfejeli a 2018 óta megszaporodott globális kereskedelmi korlátozások száma. Az OECD legutóbbi elemzésében például ezt emelte ki. A termékek keresletének visszaesésével párhuzamosan ezek miatt is csökkent egyes fogyasztási cikkek gyártása. A globális ipari termelés terén 0,1 százalék volt a zsugorodás, júliusban havi alapon. Különösen a Japán, az európai és a brit kibocsátás mérséklődött, miközben az amerikai 0,7 százalékkal bővült.