Ezekben az országokban ragaszkodnak a legjobban a saját autóhoz a lakosok

texas Austin city Austin,,Tx,,Usa,-,Apr,11,,2016:,Heavy,Traffic,On usa,city,united,tailback,autos,downtown,skyline,texas,transport,
AUSTIN, TX, USA - APR 11, 2016: Heavy traffic on the highway near Austin City. Texas, United States
Vágólapra másolva!
Miközben világszerte egyre nagyobb teret hódít az autómegosztás, továbbra is vannak országok, amelyek lakói ragaszkodnak a saját autókhoz. Egy friss felmérés szerint globálisan igen nagy különbségek vannak a régiók között abban, hogy a lakosság mennyire tartja fontosnak a saját tulajdonú autót.
Vágólapra másolva!

Bár világszerte egyre nagyobb teret nyernek az autómegosztó szolgáltatások, sok országban ma is nagyon fontos, hogy valakinek saját tulajdonú autója legyen. Azt, hogy ez mekkora prioritás a lakosok életében, a hagyományok mellett a városrendezés is meghatározza. Az Egyesült Államokban például szinte lehetetlen autó nélkül kényelmesen közlekedni, ezért nem is meglepő, hogy az amerikaiak számára kiemelten fontos, hogy valaki saját tulajdonú gépjárművel rendelkezzen.

A Statista 2022 júliusa és 2023 augusztusa között országonként 500-10.000 felnőtt (18-64 év közötti) bevonásával készített egy nemzetközi felmérést, amelyben azt próbálta kideríteni, az egyes országokban mennyire tartja fontosnak a lakosság a saját autót.

Ebből az derült ki, hogy földrészek szerint csoportosítva is jelentős különbségek mutatkoznak.

Az amerikai kontinensen kiemelkedően fontosnak számít a saját autó, és ennél Nyugat-Európában is csak enyhén alacsonyabb az arány, viszont Ázsiában sokkal kevesebben gondolják, hogy ez prioritás.

Az amerikaiak számára kiemelten fontos a saját tulajdonú autó Forrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

A lista élén az Egyesült Államok áll, ahol a válaszadók 64 százaléka mondta, hogy fontos a saját autó tulajdonlása. Brazília és Mexikó is előkelő helyen végzett, 63-63 százalékkal, míg a chilei válaszadóknál az arány 54 százalék volt.

Az élvonalba több európai ország is bekerült a vizsgált államok közül. Spanyolországban például 62 százalék, Németországban 60 százalék, Franciaországban 56 százalék, míg Svédországban 51 százalék mondta, hogy prioritás a saját autó.

Ezzel szemben az ázsiai országok válaszadói a fentieknél sokkal kisebb arányban tartották fontosnak a saját autót a hétköznapokban.

Kínában a megkérdezettek 47 százaléka, Dél-Koreában 40 százaléka, míg Japánban mindössze 34 százaléka mondta, hogy fontosnak tartja a saját autót.