Hihetetlenül sok pénzt keresett ez a német szabó

Lederhosen az Oktoberfesten
Bavarian man in leather trousers taps a wooden barrel of beer in the garden. Background for Oktoberfest, folk or beer festival
Vágólapra másolva!
Az Oktoberfest közeledtével nagyon keresetté vált egy német szabó szolgáltatása, aki a méretre szabott ledérnadrágok elkészítésére specializálódott. 
Vágólapra másolva!

A müncheni Oktoberfest a világ egyik legnagyobb népünnepélye. 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén megtartott eseményt. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál. A rendezvény hivatalos honlapja szerint idén szeptember 16-a és október 3-a között zajlik a rendezvény.

A bajor népviselet, a ledérnadrág Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Alexander Raths/Shutterstock. No use without permission./Alexander Raths

Az eseményen a németek különleges népies öltözéket viselnek: a férfiak az úgynevezett ledérnadrágot (lederhosen), a nők pedig a dirndl ruhákat vesznek fel. A Lederhosen, ami németül "bőrnadrágot" jelent, a férfiak által viselt rövid bőrnadrág. Ezek általában térdig érnek, és történelmileg a munkásosztálybeli német férfiak viselték ezeket a ruhákat. A dirndl egy fodros kötényruha, amelyet német nők viselnek, és amely egy míderből vagy blúzból és egy szoknyából áll.

A 64 éves Bensmann közel négy évtizede készít ilyen bőrnadrágokat az osztrák határ közelében található műhelyében, Bad Hindelangban, egy kis bajor faluban, az Alpok lábánál.

A férfi egy farmon nőtt fel Észak-Rajna-Vesztfália tartomány Münsterland régiójában, Bajorországtól több száz kilométerre északnyugatra, ahol senki sem visel ilyen öltözéket. A mesterségének egyik fontos mozzanatát akkor sajátította el, amikor későbbi feleségével egy évet Kanadában töltött. Itt egy öreg prémvadász megtanította neki az őslakosok azon módszerét, hogy a szarvasbőröket állati agyvelőben áztatják és fafüsttel cserzik. Amikor visszatért Németországba, az egész országot felkutatta, de csak Bad Hindelangban talált olyan szakembert, aki tovább tudta őt tanítani. A férfi azonban végül mégsem a cserző szakma mellett kötött ki: úgy döntött, hogy inkább szabó lesz, és

1985-ben megnyitotta műhelyét, a Leder Bensmannt.

Habár ez egy egyszemélyes vállalkozás, felesége mellett azért még két alkalmazott is besegít neki a munkába. Az asszonyok ugyanis művészien varrnak virágokat és agancsos szarvasokat a nadrágokra, eperfa selyemfonalból.

- nyilatkozta Bensmann az Associated Pressnek.

A férfi különböző szabású bajor lederhoseneket kínál, hagyományos térdig érő, rövid, combközépig érő és hosszabb, lazább térdnadrágokat. Ő a régi iskola, a hagyományos szabászat híve, ezért is olyan nagy a kereslet munkája iránt. Szarvasbőrt gyűjt a régiójában élő vadászoktól, és személyesen viszi el a kelet-németországi Szászországban található cserzőműhelybe, ahol tőkehalból és heringből származó szalonnabőrrel kezelik, megmunkálják és az általa kért színekre festik.

Manapság a Kínában gyártott derékharisnya-stílusú ruhadarabok 100 eurónál olcsóbban is kaphatók az interneten.

A klasszikusabb megjelenést kedvelő ünneplők azonban Klaus Bensmann bőrszabónál foglalnak időpontot a szarvas- vagy marhabőrből készült, egyedi, kézzel készített nadrágokért.

A Bensmann-féle egyedi bőrnadrágok 1000 eurónál kezdődnek, de a kifejezetten az Oktoberfest-re készülő ilyen népviseletek nála 1500-1800 euróba kerülnek (kb. 600.000-700.000 forint).

Forrás: AP