Végre: tilos a munkáltatóknak a közösségi médiában kémkedni dolgozóik után

Social Media Icons Social Media Icons App Apps Smart phone FACEBOOK TWITTER Instagram WhatsApp Skype Messenger Pinterest Snapchat tumblr YouTube Flickr Facetime
A szövetségi kapitány megtiltotta, hogy a játékosok kommenteket olvassanak
Vágólapra másolva!
New York állam kormányzója nemrég írta alá azt a jogszabályt, amely megtiltja a munkáltatóknak, hogy hozzáférést kérjenek a dolgozók és az állásra jelentkezők privát közösségi média felületeihez.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabály szerint New York államban a munkáltatóknak mostantól tilos lesz arra kérniük a dolgozókat (és az állásokra jelentkezőket), hogy adják meg a felhasználónevüket, a jelszavukat vagy bármilyen más egyéb hozzáférést a személyes közösségi média profiljaikhoz – beleértve olyan felületeket, mint a Facebook, az Instagram vagy a TikTok. Emellett a munkaadók innentől a dolgozók privát e-mail címét sem kérhetik el.

New York állam törvényben tiltotta meg, hogy a munkaadók hozzáférést kérjenek a dolgozók privát közösségi média felületeihez Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Longieras / Hans Lucas/Romain Longieras

Ez azt is jelenti, hogy

a dolgozó személyes közösségi média profilja olyan privát információnak számít, melyet az új állami jogszabály értelmében tilos felhasználni a felvételi elbírálás során vagy bármilyen „fegyelmezési" eljáráskor.

A döntésre azért is volt szükség, mert egyre elterjedtebb, hogy a munkaadók folyamatosan monitorozzák a dolgozók aktivitását a közösségi médiában, illetve fontos szempontként kezelik a felvételi elbírálások során. A törvény egyik szerzője például elmondta, ő már egy évtizede próbál elfogadtatni olyan jogszabályt, amely jobban védi a dolgozók közösségi médiával összefüggő privát szféráját.

Forrás: New York Post