Padlóra került a német ipar

vállalatok
(FILES) This file photo taken on February 25, 2020 shows robotic arms mounting doors to a model of the ID.3 Volkswagen electric car at an assembly line of the car factory of German car maker Volkswagen (VW) in Zwickau, eastern Germany. - Germany's auto sector is moving away from its traditional focus on building combustion engines to developing software. Germany's new government wants to speed up this pivot with the aim of having 15 million electric vehicles on its roads by 2030 from just over 500,000 today. (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
Vágólapra másolva!
A német ipar, vagyis gyári megrendelések havi szinten júliusban 11,7 százalékkal estek, az összes várakozást alulmúlja az adat, a jelek szerint zuhanásba kezdett a szektor.
Vágólapra másolva!

Nincs változás – a legnagyobb európai gazdaság gondjai nem szűnnek, legalábbis erre utal a gyári megrendelések alacsony száma.

A szakértők sokkal kisebb, összesen 4,3 százalékos visszaesést vártak, ehhez képest júliusban 11,7 százalékkal csökkent a mutató.

Az ukrajnai háború által okozott gyenge téli gazdasági teljesítmény után elmarad a felpörgés, a második negyedévben nem bővült a termelés, de egyelőre úgy tűnik, hogy a harmadik negyedév sem hoz sok jót a német gazdaság számára.

Jelentősen visszaesett a német ipar teljesítménye Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A negyedik negyedévben 0,1 százalékos növekedést várnak az elemzők, így ismét divatba jött az „Európa beteg embere" kifejezés, amit az 1990-es német újraegyesítéskor használtak. A nem túl kecsegtető megnevezésre a Bundesbank elnöke is reagált. Joachim Nagel elismerte, hogy a gazdaság helyzete valóban nem jó.

Igaz, hogy a téli fél évben technikai recesszióba süllyedtünk, és a fejlődés azóta sem volt kielégítő, de bízunk benne, hogy a kép hamarosan ismét derűs lesz – hangsúlyozta. Ugyanakkor tévedésnek tartja az erőteljes párhuzamot az 1990-es évekkel, ugyanis szerinte most a munkaerőpiac kitűnő állapotban van, ellentétben az évtizedekkel ezelőttivel.