Elképesztő magyar megoldás az online csalások ellen

adathalászat, online, bűnözés, biztonság, hekker, telefon, bűnügy, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás, jelszó
Dangerous Hooded Hacker Breaks into Government Data Servers and Infects Their System with a Virus. His Hideout Place has Dark Atmosphere, Multiple Displays, Cables Everywhere.
Vágólapra másolva!
2021-ben világszerte nagy népszerűségnek örvendett a Netflixen egy dél-koreai sorozat, a Squid Game. Nem sokkal később a kriptovaluta-piacon megjelent egy coin, Squid Game Token (SQUID) néven, ami egy ideig rendkívül sikeres volt, majd bezuhant és gyakorlatilag pillanatok alatt teljesen elértéktelenedett, a gyanútlan befektetők pedig több millió dollárt vesztettek. Most erre a problémára született magyar fejlesztésű megoldás, amely segít eligazodni a befektetőknek a kriptovaluták világában azzal, hogy felméri, mely kriptovaluták kockázatosak, melyek mögött állhatnak csalók, illetve mi az, ami biztonságos.
Vágólapra másolva!

A kibocsátók a sorozat sikerét igyekeztek meglovagolni, és mint később kiderült, nagy sikerrel. A SQUID ugyanis hatalmas árfolyam robbanással indult.

Közvetlenül a kibocsátás után még csak 6 cent volt az árfolyama, de az hamarosan már 12,96 dollárra emelkedett.

Néhány nappal később azonban megtörtént az igazi robbanás. 2021 október 31-én három óra alatt 89 dollárról egészen 2.862 dollárig szárnyalt a jegyzés. Majd pár perccel később, hirtelen beszakadt az árfolyam, és egészen 0,0007926 dollárig zuhant.

Az összeomlás után a token webhelye és közösségi fiókjai eltűntek. A tokennel sem volt minden rendben.

Számos jelentés szerint a befektetőknek már előzőleg is gondjaik voltak tokenek eladásával. Két hét leforgása alatt a gyanútlan befektetők több millió dollárt veszítettek.

2022 novemberében, megrengette a kripto-ipart a világ második legnagyobb kriptotőzsdéjének, az FTX-nek a bukása.

Később kiderült, hogy az FTX törvénytelenül hozzányúlt a nála letétben levő ügyfélpénzekhez, és így finanszírozta saját kockázatos ügyleteit.

Csaló és fiktív befektetési eszközök (kötvények és részvények), mások pénzéből végrehajtott spekuláció, mind-mind ismerős történetek a tradicionális pénzügy világból is. Mégsem kérdőjelezzük meg a hagyományos pénzügyi eszközök létjogosultságát.

Nem úgy a kriptovaluták esetében. Sokan vannak, akik magukat a kriptovalutákat kárhoztatva, ezen pénzügyi eszközök szükségtelen és veszélyes voltára hívják fel a figyelmet. De valóban ki kellene öntenünk a fürdővízzel együtt a gyereket is?

A kriptovaluta kiszabadult a palackból. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tény, hogy a kriptovaluták piaca jelentősen felhígult, ami jó terepe a csalásoknak. Kezdetben csak néhány kriptopénz létezett, mára azonban a számuk a több milliót is meghaladja, és ezek többsége valóban értéktelen vagy kifejezetten a csalást szolgálja.

A kriptovaluta „szelleme azonban már kiszabadult a palackból" világszerte évről évre nő a kriptovaluta tulajdonosok száma, amely 2023-ban meghaladta a 420 milliót. Ezt már nem lehet visszagyömöszölni a palackba.

A bajok forrása sokak szerint nem is magában a kriptovaluták létezésében keresendő. A legfőbb probléma, hogy a csaló tokenek vagy a csaló kriptotőzsdék tulajdonképpen nem a kriptovilág két legfőbb alapelvének, a decentralizáltságnak és transzparenciának, megfelelően, működnek.

Az egyedüli megoldás, a jogi szabályozás szükségessége mellet, az olyan informatikai eszközök kifejlesztése lehet, amelyek képesek felfedni a hiányosságokat, felderíteni a potenciális csalásokat.

Ez utóbbi a véleményt osztja az a három fiatal magyar informatikus és adattudós is, akik, BME hallgatókkal közösen kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencia alapú kriptovaluta elemző rendszert, melynek segítségével – állításuk szerint – elkerülhetjük, hogy kriptovaluta csalás áldozatai legyünk.

Az egyik mérnök-informatikus fejlesztő, Savci Tamás szerint a csalások és visszaélések legfőbb oka a hiteles információk hiánya:

„Ma a kriptopiac egy igazi dzsungel, ahol ismeretlen kifejezések, algoritmusok, okos-szerződések tömegével találja magát szembe a befektető. Gyakran még kérdezni is nehéz, hiszen nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mit, hogyan kérdezzen és legfőképpen kitől. Ilyen helyzetben az ember, még egy transzparens rendszerben is, könnyen megtévesztés áldozata lesz.

Minden kimondott és ki nem mondott kérdésre ott van a válasz a blokkláncon. A csalás ellen úgy védekezhetünk legjobban, ha ezeket a válaszokat közérthetően a befektetők elé tárjuk. Ehhez csak egy megfelelő informatikai eszköz szükséges."

CryptoScan-projekt - a kriptovilágnak meg kell tisztulnia

„CryptoScan-projekt egy kutatási témaként indult – mondta Hellner Gábor, a fejlesztői csapat vezetője.

„A projekt elején csak válaszokat kerestünk. Válaszokat egyes tokenek "furcsa" árfolyammozgásaira, tranzakcióira és néhány megmagyarázhatatlan eseménysorra. Kerestük a logikai összefüggéseket és mindig ugyanoda jutottunk vissza: A token mögötti okos-szerződésre.

A kriptovaluta alapja az okos-szerződés, amik fejlesztése igazi kifinomultságot és komoly tudást igényel.

Egy Bitcoin-automata és egy hagyományos ATM egy benzinkúton a kaliforniai Los Angelesben. Forrás: AFP/Chris Delmas

Viszont a copy-paste korszakában sokan átcsomagolják a már meglévő tokeneket, feltűnő neveket adnak nekik, és már el is kezdhetik az újabb tokenek értékesítését. Valódi innováció nélkül. Más esetben az okos-szerződések több olyan csapdát rejthetnek, amibe a gyanútlan befektető simán belesétál.

A hétköznapi ember számára az okos-szerződés egy nehezen megfejthető kódhalmaz, miközben nagyon sok hasznos információt tartalmaz. Így ezeket az információkat, kellett rendszerezni és közérthető nyelven publikálni.

Végül a kutatás egyik eredményként megszületett a CryptoScan Platform, egy olyan ingyenesen elérhető, mesterséges intelligencia alapú, valós idejű okos-szerződéseket ellenőrző szolgáltatás, amely segítségével bárki könnyedén megbizonyosodhat arról, hogy egy kriptovaluta (token) milyen paraméterekkel rendelkezik, milyen minőségű és mennyire megbízható.

A CryptoScan forráskód-analízist végez, információkat kérdez le a blokkláncról, amelyeket azután könnyen érthető, felhasználóbarát formában összegez és megjelenít. Mindezt valós időben! Minden elemzés és lekérdezés akkor történik meg, amikor a felhasználó elindítja a folyamatot. A szolgáltatás, tehát az éppen aktuális helyzetet adja vissza.

Törekedtünk arra is – folytatta Hellner Gábor – hogy a CryptoScan nagyon egyszerűen használható legyen: A felhasználónak mindössze arra van szüksége, hogy tudja a token nevét, szimbólumát vagy a címét, ahol az okos-szerződés fut, így több millió tokenre kereshet rá akár név alapján is."

A fejlesztő csapat határozott meggyőződése, hogy a kriptovilág szereplői nem tűrhetik meg a soraik között a csalókat, vagy a rövid távú nyerészkedőket.

A kriptovilágnak meg kell tisztulnia és ehhez sok olyan platformra van szükség, mint a CryptoScan. Hellner Gábor természetesen nem vitatja, hogy a kriptovaluta továbbra is – a csaló és silány tokenek kiküszöbölése ellenére – egy fokozottan kockázatos befektetés marad, de – állítása szerint – ez a kockázat csakis egy transzparens rendszerben érvényesülhet:

„Mint minden piacnak, úgy a kriptopiacnak is megvan a maga kockázat-nyereség kompromisszuma, a kockázati profillal, a kereskedési stílussal és a pszichológiával együtt. A CryptoScan alapvető filozófiája, hogy a kriptopiacra belépők tisztában legyenek a kockázati tényezőkkel, de kerüljék el a csalásokat.

Az elemzett adatok fogják adni azt az alapanyagot, amelyből a piaci információkat feltárjuk és közreadjuk. Minél több adatot dolgoz fel a rendszerünk, annál erősebb és intelligensebb lesz. A CryptoScan egyre gazdagabb és pontosabb technikai és egyéb elemzési formákat fog kínálni, ahogy növekszik és bővül." – mondta Hellner Gábor

A CryptoScan fejlesztői azonban nemcsak egy elemző platformot alkottak meg, hanem tovább is lépnek. Hamarosan kibocsátanak egy referencia kriptovalutát, CryptoScanCoin néven, amely magában hordozza mindazt a műszaki tartalmat, amely egy token hitelességét és megbízhatóságát garantálhatja.

A fejlesztők nem titkolt célja, hogy hozzájáruljanak egy minőségi kripto kultúra kialakításához egy megbízhatóbb kriptovaluta ipar létrejöttéhez.