Kitört a gyémántharc az eljegyzési gyűrűk piacán

gyémánt eljegyzési gyűrű
MARGATE, FL - NOVEMBER 11: Anne McGuinn wears her 1.5-carat diamond engagement ring on November 11, 2011 in Margate, Florida. Her husband Brian McGuinn says that after realizing he had inadvertantly thrown the ring into the trash October 30, he went to the local waste disposal site the next day where he faced a mountain of rotting garbage. He says he managed to somehow find his trash bag in the mound where he said "it was absolutely disgusting. It stunk beyond belief." Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A laboratóriumban előállított szintetikus gyémántok egyre népszerűbbek az eljegyzési gyűrűk piacán. Ez pedig már a hagyományos gyémántkereskedő cégeknek is fejfájást okoz.
Vágólapra másolva!

Bár a gyémántok és a luxuscikkek iránt általában is enyhült a kereslet a világjárvány óta, az alacsonyabb árú eljegyzési gyűrűkben használt gyémántok árai meredeken estek az elmúlt időszakban.

A piaci mozgás hátterében az áll, hogy világszerte egyre népszerűbbek a mesterséges gyémántok, aminek hatását már a nyersgyémántok piaca is megérzi.

A De Beers gyémántóriásnak például több mint 40 százalékkal kellett csökkentenie az árait a 2-4 karát közti nyersgyémántok kategóriájában. Ezek kiváló minőségű, de nem tökéletes kövek, melyeket az olcsóbb eljegyzési gyűrűkben is gyakran használnak.

Tavaly a vállalat még nagyjából 1400 dollárt kért karátonként ezekért a darabokért, ám idén júliusra az ár egészen 850 dollárra esett vissza. Közben a másodpiaci árak még ennél is 10 százalékkal alacsonyabbak, ami további árcsökkenést okozhat.

Mindebből a hétköznapi fogyasztók nem sokat érezhetnek, ugyanis az eljegyzési gyűrűk árai nem csökkentek érdemben. Az áresés hatásai megmaradtak a gyémántpiacon.

Egyre népszerűbbek a szintetikus gyémántokat tartalmazó eljegyzési gyűrűk Forrás: Shutterstock

A szintetikus kövek azonban egyre nagyobb piaci részesedést szereznek maguknak. Indiában, ahol a világ gyémántkínálatának jelentős részét csiszolják, a szintetikus kövek a gyémántexport 9 százalékát tették ki idén júniusban. Egy évvel korábban ez az arány még csupán 1 százalékos volt.

A laboratóriumban létrehozott kövek nemcsak gyorsabban előállíthatók, de olcsóbbak és környezetbarátabbak is a hagyományos köveknél.

Noha ezek a hagyományos gyémántbányászatra egyelőre nem jelentenek komoly fenyegetést, az iparági szereplők most azt figyelik, hosszú távú trend lesz-e a természetes gyémántok iránti kereslet csökkenése.

A De Beers gyémántkereskedési vezetője, Paul Rowley elmondta, nem számítanak strukturális elmozdulásra a piacon, és a kereslet csökkenését átmeneti tendenciának tekintik. Hozzátette, végső soron ezek különböző termékek, és a természetes gyémántok ritkasága továbbra is helyettesíthetetlen értéket jelent.

Hogy általános piaci trendről van szó, azt az is jól mutatja, hogy

a mesterséges gyémántok piacán is látható az árcsökkenés.

Öt évvel ezelőtt a szintetikus köveket még 20 százalékos kedvezménnyel árulták a természetes gyémántokhoz képest, azonban most már nagyjából 80 százalékos a kedvezmény mértéke.