Óriási a baj, összeomlott egy 200 milliós ország elektromos hálózata

Horizontal POLITICAL CRISIS POWER CUT SILHOUETTE Security guards stand outside a closed shopping mall during a power outage in Caracas, on March 29, 2019. - Caracas and other major Venezuelan cities were hit by a new electricity blackout on Friday, as the
Ismét sötétségben
Vágólapra másolva!
Teljesen összeomlott a nigériai energiaelosztó vállalat (TNC) rendszere csütörtökön, az afrikai ország nagyvárosai villanyáram nélkül maradtak.
Vágólapra másolva!

A TNC közlése szerint az áramtermelés a kora reggeli órákban teljesen leállt, napközben azonban sikerült részben újraindítani. Ennek köszönhetően az áramtermelés 273 megawattra emelkedett, azonban ez jóval elmarad a napi 4100 megawatt átlagértéktől.

Az olaj- és gáztermelőlelőhelyekben igen gazdag Nigériában gyakran akadozik a hálózati áramellátás, emiatt sok nigériai kényszerül olyan alternatív eszközök használatára, mint a dízel- és benzinaggregátorok.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Yuri Cortez

Nigériának mintegy 12 500 megawatt telepített kapacitása van, de ennek alig negyedét tudják csak előállítani. Bola Tinubu elnök már korábban megígérte, hogy javítja az áramellátást, illetve engedélyezi az államok kormányzatainak, hogy saját erőműveket építsenek.

Az elektromos hálózat négyszer omlott össze 2022-ben, a hatóságok valamennyi alkalommal műszaki hibára hivatkoztak.