Akár 150 ezer forintra is bírságolhatják, ha ezt elmulasztja megtenni

Ingatlan, lakás, albérlet, illusztráció, 2022, családi ház ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA Lakóépület utcakép városkép
Szolnok, 2021. október 15. A megyeszékhely legrégibb városrésze a Tabán a Zagyva-parton, ahol egykor szegény sorsú halászok, tímárok, kékfestők éltek családjaikkal a szorosan egymás mellé épített, aprócska házakban. A múlt század hatvanas éveitől az egészségtelen, vízvezeték nélküli, zömmel vályogból épült házakat lebontatta a hatóság és a lakóit társas állami otthonokba költöztette. Azóta a Tabán megújult, a területen mai igényekhez igazodó családi házak épültek, amelyekkel azonban az elődök formavilágát igyekeztek megtartani. Az egykori halászházak közül ma már csak egyetlen áll, a Damjanich János Múzeum által fenntartott, tavasztól őszig látogatható Tájház. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Sokszor életek múlhatnak azon, hogy a mentők, rendőrök, katasztrófavédők megtalálják-e azt a házat, lakást, ahol segíteni, bajt elhárítani kell. Érdemes tudni, hogy törvény szerint komolyabb bírság is kiszabható, ha nincs kint olvashatóan a házszám az ingatlanon.
Vágólapra másolva!

Törvényi előírás, de saját érdek is a házszám megfelelő feltüntetése az ingatlanokon. A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie. Ennek elmulasztása akár 150.000 forintos bírsággal is járhat, ráadásul megnehezíti a mentősök, tűzoltók, rendőrök és a postások munkáját is – figyelmeztet közleményében a székesfehérvári önkormányzat.

Amint kiemelik,

Súlyos bírságot kaphatnak azok a háztulajdonosok, akik nem helyezik ki a házszámot a közterületről látható helyen Forrás: MTI/Jászai Csaba

50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható arra, aki nem tartja be, nem teljesíti ezt a kötelezettséget

- írja a Feol.hu.

Elsősorban azonban nem a büntetés elkerülése a fontos, hanem az, hogy a jól látható, olvasható házszámmal a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek és a postásoknak is segítünk a gyors tájékozódásban.