Visszarendelte a dolgozóit az irodába a távmunka királya

Zoom, logó, alkalmazás, telefon
ZOOM Video Communications logo displayed on a phone screen, thumbnails of the application, smartphone and keyboard are seen in this multiple exposure illustration. Zoom is an American communications technology company headquartered in San Jose, California. It provides videotelephony and online chat services through a cloud-based peer-to-peer software platform and is used for teleconferencing, telecommuting, distance education, and social relations. Zoom App and communication became very popular during the Covid-19, Coronavirus pandemic quarantine lockdown and social distancing as people started massively distant video telecommunication. Thessaloniki, Greece April 24, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány idején a Zoom videokommunikációs cég neve szinte a távmunka szinonimájává vált. A vállalat azonban most a saját dolgozóit is visszarendelte az irodákba, mivel a menedzsment szerint hatékonyabb a „hibrid megközelítés".
Vágólapra másolva!

A Zoom bejelentette, hogy visszafogja a rugalmas munkavégzés lehetőségét a vállalatnál, és visszarendeli az alkalmazottait az irodába. Az amerikai vállalat, melynek alkalmazása korábban a távmunka illetve az otthoni munkavégzés szinonimájává vált, úgy látja, hatékonyabb a „hibrid megközelítés".

Ez azt jelenti, hogy az irodák 80 kilométeres körzetében élőknek hetente legalább kétszer személyesen is be kell menniük az irodába.

Miközben az elmúlt időszakban több amerikai nagyvállalat, mint az Amazon és a Disney is visszafogta a távmunka lehetőségét, a felmérések szerint még mindig sok amerikai dolgozik egész munkaidejében otthonról.

Visszarendeli a dolgozóit az irodába a Zoom Forrás: AFP/NurPhoto/Rizqullah Hamiid

A Stanford Egyetem kutatói havonta végeznek felmérést az USA-ban, és

júliusban a munkavállalók nagyjából 12 százaléka teljesen távmunkában, további 29 százalék pedig hibrid munkarendben dolgozott.

Ez egyébként hasonló az év elején Nagy-Britanniában mért adatokhoz.

Noha számos nagyvállalat láthatólag igyekszik csökkenteni a távmunkát, a távmunka és az otthoni munkavégzés térnyerését jól érzékelteti, hogy a jelenlegi 12 százalékkal szemben az Egyesült Államokban mindössze 5 százalék volt a távmunka aránya a világjárvány előtt.

A Stanford csapatának korábbi kutatásai szerint a távmunka az angol nyelvű országokban gyakoribb, míg Ázsiában és Európában ritkább.

Forrás: BBC