Miért ilyen magasak az amerikai lottónyeremények?

Powerball jackpot
Vidalia, Georgia / USA - May 27, 2019: A close-up of an array of the official unmarked and unused game numbers sheets for Georgia's Powerball Lottery game set on plain white background.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Powerball lottó főnyereménye az elmúlt évben többször is elérte az 1 milliárd dollárt, ami történelmi távlatban szokatlan jelenség. Most kiderült, mi áll a kiugróan magas nyeremények hátterében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Powerball lottó augusztus 4-i sorsolását 1,05 milliárd dolláros főnyereménnyel rendezték meg. Ez pedig már a negyedik olyan jackpot volt az elmúlt évben, amely elérte az 1 milliárd dolláros álomhatárt. Például - ahogy arról az Origo beszámolt -, néhány nappal előtte a Mega Millions nevű játék főnyereménye szintén átlépte az 1 milliárd dollárt.

Mi köze mindehhez a Fed-nek?

Ezek a kiugróan magas összegek azonban egyáltalán nem megszokottak. Olyannyira, hogy korábban csupán négy jackpot volt a történelemben, amely elérte az 1 milliárd dollárt.

Az elemzések szerint egy különös szereplő hajtja fel a lottónyereményeket: az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

Ha ugyanis valaki megnyeri a Powerball lottó főnyereményét, akkor kétféle kifizetési módot választhat. Vagy felvesz egy egyszeri összeget, amelyet azonnal megkap, vagy halasztott fizetési tervet választ. Utóbbi azt jelenti, hogy az alacsonyabb egyszeri összeg alapján (ez jelenleg 527,9 millió dollár, amely az ötödik legmagasabb a lottó történetében) 30 évre kitolt halasztott kifizetésben részesül a nyertes. Vagyis lényegében 30 éves járadék formájában kapja meg a nyereményét.

Ezen a ponton válik fontossá a Federal Reserve (Fed) szerepe.

A halasztott kifizetés esetében ugyanis a lottót üzemeltető intézmény hosszú lejáratú állampapírokba fekteti a nyeremény összegét.

A kötvény kamatlábát rögzítik, így három évtizeden keresztül egységes kifizetésben részesül a nyertes.

Az amerikai jegybank miatt dönt sorra rekordokat a Powerball lottó főnyereménye Forrás: Shutterstock

Mivel azonban a Fed 22 éves csúcsra emelte kamatlábakat, így a lottónyeremény halasztott kifizetése kifejezetten jó befektetésnek számít. Ennek eredményeként lehetséges, hogy a főnyeremény (a kamatokkal kiegészített halasztott kifizetést választva) sorra meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Kedvezőtlenebb az adózás egyösszegű felvételnél

A járadékos kifizetés egyébként adózási szempontból is előnyös. Az amerikai adóhatóság ugyanis szokásos adóköteles jövedelemnek tekinti a lottónyereményt, és a nyeremény egyösszegű felvétele kedvezőtlenebb adózási kategóriába esik, mint a halasztott kifizetés.

Mindennek ellenére a nyertesek általában a kisebb összeget választják, és azonnal hozzá akarnak jutni a nyereményhez. A legutóbbi három nyertes közül kettő megelégedett az alacsonyabb összeggel, de hosszabb időtávon is ez a döntés volt jellemző a múltban.

Így döntött a Powerball történetének csúcstartó nyertese is. Az eddigi legnagyobb nyereményt 2022 novemberében Edwin Castro vihette haza. Ha a férfi a járadékos, halasztott kifizetést választja, akkor összesen 2 milliárd dollárt kapott volna.

Castro azonban az egyösszegű kifizetés mellett döntött, amely akkor 997,6 millió dollár volt.

A hírek szerint a férfi a nyereményből vett magának egy 25 millió dolláros kastélyt Hollywoodban és egy vintage fehér Porschét.

Forrás: Quartz.com