Elképesztő látványosságot kínál egy angolos nevű magyarországi falu - videó

Nick, Szent Anna templom
A nicki Szent Anna templom
Vágólapra másolva!
Vas vármegyében található az egyetlen olyan magyarországi település, amelynek angolos neve van. A kis falu neve Nick, amely két különleges látványosságnak is otthont ad.
Vágólapra másolva!

Vas vármegyében található Nick, melynek kapcsán az utazó azt gondolhatja, hogy a neve a Nicholas személynév rövidítése. Noha a település nevének eredete nem egyértelműen tisztázott, két elfogadott magyarázat ismert – írja a Promotions.hu.

Az egyik szerint a Nick helységnév a Nikolaus személynévből származik.

A másik magyarázat a néphagyományból ered, és e szerint a név eredete oda vezethető vissza, hogy a honfoglalás korában a Rába mentén szép számmal éltek avarok. A helységnév így az eredeti „Nyiec" alakból ered, és idővel „Nick" alakká változott. A hagyomány szerint a szó jelentése: vizes, sáros.

A nagyjából 500 lakosú falu történelme igen gazdag, az első említése 1221-ből származik, bár a falu legmagasabb pontján található templom már korábban, Szent István idejében megépült.

A település a nevén kívül két látványossággal is bír. Az egyik a római katolikus, barokk stílusú Szent Anna templom, a másik pedig a nicki műgát.

Utóbbi 1932-1934 között épült meg, és ez volt Európa második duzzasztója - ez egy olyan különlegesség, amely csak kevéssé ismert.

A műgátat legutóbb 2000-ben újították fel, és egy egész üdülőfalu épült ki körülötte, közel 150 hétvégi házzal.