Brutális lehet az idei szénrekord, beleremeghet a légkör

power plant smoke, erőmű, füst, környezet, szennyezés, illusztráció
01 October 2021, Brandenburg, Jänschwalde: Steam rises from the cooling towers of the Jänschwalde lignite-fired power plant operated by Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG). The Jänschwalde lignite-fired power plant is to be taken off the grid and shut down by 2028 on the way to the coal phase-out. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentése szerint tavaly mindenkori csúcsot döntött a világ szénfelhasználása. A párizsi székhelyű szervezet szerint az idei év is rekordközeli felhasználást hozhat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss szénpiaci jelentése szerint annak ellenére is emelkedett tavaly a globális szénpiaci kereslet, hogy a világgazdaság teljesítménye gyengült.

A globális szénfogyasztás tavaly 3,3 százalékkal 8,3 milliárd tonnára emelkedett. Ezzel pedig a globális szénfelhasználás mindenkori rekordot döntött tavaly.

Ennek eredményeként 2022-ben a Föld országai 10.440 terawattóra energiát termeltek szénből, ami a bolygó teljes villamosenergia-termelésének 36 százalékát tette ki. A jelentés szerint a háttérben az áll, hogy a szén a világ számos táján könnyebben elérhető, mint más energiaforrások, és olcsóbb, mint a földgáz.

Az idei évre az IEA úgy számol, hogy a szénfelhasználás a tavalyi szintek közelében fog maradni.

Az elemzők azonban megjegyzik, hogy földrajzilag igencsak vegyes kép mutatkozik a kérdésben. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban az idei év első felében 24, illetve 16 százalékkal csökkent a szénfelhasználás a tavalyi év első feléhez képest, ami meghaladja a várakozásokat.

Ezzel szemben viszont a két legnagyobb szénfogyasztó országnak számító

Kínában és Indiában több mint 5 százalékkal emelkedett a szénfelhasználás, ami bőven ellensúlyozta a más régiókban tapasztalt visszaesést.

Az IEA energiapiaci igazgatója, Keisuke Sadamori elmondta, Ázsiában továbbra is tartósan magas a szénkereslet, annak ellenére is, hogy a régióban számos gazdaság jelentős mértékben növelte a megújuló energiaforrásait.

Forrás: CNBC