Szenved a német gazdaság

VW, Volkswagen
Employees of German car maker Volkswagen check cars at a assembly line of the VW plant in Wolfsburg, central Germany, on October 21, 2015. Volkswagen shook Germany's powerful automobile industry with revelations in September 2015 that it had fitted 11 million of its diesel vehicles with software designed to cheat official pollution tests. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Meredeken csökkent a német ipar kibocsátása a nyár első hónapjában és egyelőre nem látszik, hogy a trend megfordulna.
Vágólapra másolva!

A német ipar kibocsátása havi alapon 1,5 százalékos csökkentést mutatott, ami önmagában nem lenne probléma, csakhogy az elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak. A kettő közötti különbség alaposan meglepte a piacokat.

Májusban még 0,1 százalékos mérséklődésről szólt a havi adat. Éves szinten az ipari termelés 1,7 százalékkal esett, a májusi stagnálás után

– írta a Világgazdaság.

Gyengült a német gazdaság egyik legfőbb pillérének számító autógyártás teljesítménye is Forrás: AFP/Odd Andersen

Az egyes szektorok erősen eltérő képet mutatnak: a német gazdaság tradicionális húzóágazata, az autóipar 3,5 százalékkal esett vissza és az építőipar termelése is 2,8 százalékot csökkent. Meglepetésre a gyógyszeripar 7,9 százalékot emelkedett, azaz visszapattant a májusi, több mint 13 százalékos esés után. A fogyasztás és esetlegesen a kereskedelem forgalmának emelkedésére utalhat, hogy a fogyasztási cikkek és a köztes termékek gyártása 1,8, illetve 0,4 százalékkal nőtt. Az április–júniusi három hónap feldolgozóipari termelése 1,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző három hónap ipari termelésénél.

Idén júniusban az energiaintenzív ipari ágazatok termelése szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 1,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, ugyanakkor éves alapon 12,2 százalékkal mérséklődött.

Európa legnagyobb gazdasága küszködik: folyamatosan publikálják a gyenge teljesítményről szóló adatokat, az utóbbi időben egyedül a gyáripari megrendelésekről szóló alakult kedvezőbben.