Fontos pályázati szakasz zárult le a Mátrai és a Tiszai Erőműnél

erőművek éjszakája
Vágólapra másolva!
Az MVM Csoport által 2023. május 16-án a Mátrai Erőmű visontai és a Tiszai Erőmű tiszaújvárosi telephelyén mintegy 1.600 MW-nyi korszerű energiatermelő kapacitás megvalósítása érdekében indított közbeszerzési eljárások a részvételi szakasz lezárásához értek. Mindkét erőmű kivitelezésére 6-6 pályázó nyújthat be érvényes pályázatot az ajánlati szakaszban.
Vágólapra másolva!

A kiadott közlemény szerint a tervek alapján az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén egy új maximum 650 MW teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT - Combined Cycle Gas Turbine) erőmű egység épül. Az MVM Tiszai Erőmű fejlesztésének eredményeképp két darab, egyenként maximum 500 MWe teljesítményű blokk létesül, a már meglévő telephelyen.

A Mátra CCGT projekt és a Tisza CCGT projekt tekintetében is a részvételi szakasz lezárásával 6 társaság, illetve konzorcium jutott tovább.

Az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén a maximum 650 MW teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű esetében a

  • General Electric és Calik Enerji Swiss AG (török) konzorcium,
  • a China National Machinery Corporation,
  • az ELSEWEDY ELECTRIC (egyiptomi), a West Hungária Bau Kft. és a Status KPRIA Zrt. konzorcium,
  • a Harbin Electric
  • Técnicas Reunidas SA és a
  • Siemens Energy, Market Építő Zrt. és a Mytilineos SA (görög) konzorcium jutott a pályázat következő fordulójába.
Illusztráció Forrás: ALL RIGHTS RESERVED/Dutkay Peter

Az MVM Tiszai Erőmű fejlesztésének eredményeképp két darab, egyenként maximum 500 MWe teljesítményű blokk létesül, amelynek kivitelezője a

  • Siemens Energy, a Market Építő Zrt. és a Mytilineos SA (görög) konzorcium,
  • a Calik Enerji Swiss AG (török), az Ansaldo Energia Spa (olasz) konzorcium,
  • a China National Machinery Corporation,
  • az ELSEWEDY ELECTRIC (egyiptomi), West Hungária Bau Kft. és Status KPRIA Zrt. konzorcium,
  • Técnicas Reunidas SA (spanyol) és a
  • Harbin Electric (kínai) pályázók közül kerülhet ki.

A két új blokk építésének kezdési időpontja a pályázók ajánlattételi dokumentációja alapján határozható meg.

Az MVM Csoport a nemzeti klíma- és energiapolitikai célok megvalósításának elsőszámú letéteményese.

Fontos szerepet tölt be a nemzeti energiastratégia alappillére, az energiaellátás biztonságának fenntartásában. Az MVM Csoport stratégiai célrendszerében a tiszta energiatermelés növelése hangsúlyosan megjelenik, melynek egyik alapvető eleme a rugalmas kapacitások bővítése és a meglévő kapacitások hatékonyságának fejlesztése.

A várható időjárásfüggő megújuló termelői kapacitások bővülésének eredményeként – a villamosenergia-termelés és a felhasználói igények közötti egyensúly fenntartásához változatlan körülmények mellett - többlet szabályzó kapacitások szükségesek. A szabályzó kapacitások a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartásában alapvető szerepet töltenek majd be köszönhetően rugalmasságuknak, amelynek révén az időjárásfüggő megújuló energia termelő projektek termelés csökkenési, illetve termelés kiesésből eredő villamosenergia-igény megtermelésében vesznek majd részt. Ezzel a szabályzási képességgel nagymértékben növelni tudják a hazai villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságát.

Az új Kombinált Ciklusú Gázturbinás Erőmű elősegíti az időjárásfüggő megújuló - például a fotovoltaikus – villamosenergia-termelés növedékesét a rendszerszabályozási képességével, érdemben hozzájárulhat a hazai villamosenergia-termelési arány fenntartásához, növeléséhez, ezzel is támogatva a biztonságos villamosenergia-ellátást, a növekvő lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, továbbá segíti a karbonsemlegesség elérését.