Így menthet életet vészhelyzetben egy titkos repülőgép-funkció

kampó, repülőgép, vészhelyzet
Rejtett tárgy a repülőgépek szárnyain
Vágólapra másolva!
Van egy meglehetősen furcsa és rejtett funkció a repülőgépeken, amely elkerüli az utasok többségének  a figyelmét, pedig vészhelyzet esetén életet menthet – írja a The Sun. 
Vágólapra másolva!

A repülőgép szárnyának tetején egy sárga kampó található, amelyen az esetek többségében két lyuk is felfedezhető.

A furcsa szerkentyűnek félelmetes magyarázata van, amely vészhelyzetekhez kötődik.

Rejtett tárgy a repülőgépek szárnyain Forrás: Youtube

Ezekre a kampókra (mindkét szárnyon van) ugyanis akkor van szükség, ha a repülőgépnek a kényszerleszállását tengeren, vagy óceánon kell végrehajtania. Ezekre a kampókra ilyenkor erős kötelet rögzítenek, amely segít az utasoknak a gép mielőbbi és a körülményekhez képest lehető legbiztonságosabb elhagyásában.

A Ryainair egyik pilótája Youtube csatornáján magyarázta el mire szolgálnak ezek a rejtélyes kampók: "A vízen történő kényszerleszállás esetén a stewardess-ek arra kérik az utasokat, hogy a közvetlenül a szárnyak melletti vészkijáraton keresztül hagyják el a bajba jutott gépet. Az egyik mentőkötelet az ajtóhoz és a kampóhoz rögzítik, így elkerülhető, hogy bárki balesetet szenvedjen a csúszós szárnyakon történő vízbe ereszkedés során."

A kampón a második lyukat arra használják, hogy kötéllel a csúszdát is biztosíthassák.

"Ezt a kis fémdarabot azért szereltük fel, hogy a mentőkötelet fel lehessen csatolni, így biztonságosabban állhatunk a szárny tetején lévő csúszós felületen" – fejtette ki a pilóta.